Корона спустила цијене закупа у граду: Празни станови чекају студенте

Невена Рељић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Нова академска година је на прагу, а за студенте из других крајева Српске избор смјештаја једна је од значајнијих ставки. Мањи број уписаних студената на Универзитету у Бањалуци, као и ситуација изазвана вирусом корона, утицали су на нешто мању потражњу за смјештајем, због чега су станодавци приморани да смање вијене кирија за ову годину.

Подстанарски живот у Бањалуци, највећем универзитетском центру у Српској, није нимало јефтин. Претходних година просјечна цијена закупа двособног стана износила је између 400 и 600 КМ, не укључујући режије. Ненамјештени станови могли су бити изнајмљени за много мање новца, између 200 и 300 КМ.

На цијену закупа утичу многобројни фактори, од локације до величине стана и опремљености, а изнајмљивање се креће од 150 КМ за лежај до 600 КМ за стан. Традиционално, највише су цијене станова ближих факултету, односно у Обилићеву, на Старчевици, у Центру и Борику, у близини студентског кампуса, гдје се крећу од 400 до 500 КМ, без издатака за режије.

У огласима се могу наћи понуде за издавање соба или дијелова куће, за шта је потребно издвојити између 150 и 250 КМ, у зависности од локације.

- Издајем два стана и то углавном студентима. Стан у Борику кошта 350 КМ, а у Обилићеву 400 КМ, јер је ближе факултету. Међутим, само сам један издао, још тражим станаре за стан у Обилићеву - рекао је један од станодаваца, који није желио да му објавимо име.

Иако се приближава почетак академске године, многи станови у Борику, Обилићеву, на Старчевици и у другим насељима још су без подстанара.

- Стан на Старчевици годинама изнајмљујем и то углавном студентима. Имао сам искуства са свакаквим људима, али сам увијек проналазио подстанаре. Ове године је другачије, још нисам изнајмио стан, иако сам смањио кирију за 50 КМ - казао је мјештанин Старчевице, који није желио да му објавимо име.

Студенткиња Хелена Лозо рекла је за “Глас Српске” да је ове године, умјесто собе, са цимерком, која такође студира, изнајмила једноипособан стан.

- Овако је доста јефтиније за обје. Прошле године сам живјела у изнајмљеној соби, коју сам плаћала 250 КМ мјесечно, са режијама. Сада дијелим трошкове са колегиницом. Плаћамо мјесечно по 200 КМ, а користимо цијели стан - казала је Хелена.

Студентима се ова варијанта удруживања углавном највише исплати па се неријетко дешава да са цимерима остану да живе док не нађу посао или не нађу брачног партнера.

- У Бањалуци студирам већ три године и живим на Старчевици са три цимерке. Цијене су високе, али кад нас је више, лакше подносимо и дијелимо трошкове - рекла је Приједорчанка Јована, која студира на Правном факултету.

Агенције

Из агенција за промет некретнина рекли су да се станови и куће у граду издају најчешће “на црно”, односно, без склапања уговора.

- Ово често може бити проблем, јер уговор о изнајмљивању регулише битне ставке, као што су начин и термини уплате станарине, режија и слично. Такође, уговори дефинишу и накнаду евентуалне штете на објекту. Интересантно је да то не смета ни станодавцима ни закупцима код нас, док је у другим земљама то незаконито - наводе у једној агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана