Korona spustila cijene zakupa u gradu: Prazni stanovi čekaju studente

Nevena Reljić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Nova akademska godina je na pragu, a za studente iz drugih krajeva Srpske izbor smještaja jedna je od značajnijih stavki. Manji broj upisanih studenata na Univerzitetu u Banjaluci, kao i situacija izazvana virusom korona, uticali su na nešto manju potražnju za smještajem, zbog čega su stanodavci primorani da smanje vijene kirija za ovu godinu.

Podstanarski život u Banjaluci, najvećem univerzitetskom centru u Srpskoj, nije nimalo jeftin. Prethodnih godina prosječna cijena zakupa dvosobnog stana iznosila je između 400 i 600 KM, ne uključujući režije. Nenamješteni stanovi mogli su biti iznajmljeni za mnogo manje novca, između 200 i 300 KM.

Na cijenu zakupa utiču mnogobrojni faktori, od lokacije do veličine stana i opremljenosti, a iznajmljivanje se kreće od 150 KM za ležaj do 600 KM za stan. Tradicionalno, najviše su cijene stanova bližih fakultetu, odnosno u Obilićevu, na Starčevici, u Centru i Boriku, u blizini studentskog kampusa, gdje se kreću od 400 do 500 KM, bez izdataka za režije.

U oglasima se mogu naći ponude za izdavanje soba ili dijelova kuće, za šta je potrebno izdvojiti između 150 i 250 KM, u zavisnosti od lokacije.

- Izdajem dva stana i to uglavnom studentima. Stan u Boriku košta 350 KM, a u Obilićevu 400 KM, jer je bliže fakultetu. Međutim, samo sam jedan izdao, još tražim stanare za stan u Obilićevu - rekao je jedan od stanodavaca, koji nije želio da mu objavimo ime.

Iako se približava početak akademske godine, mnogi stanovi u Boriku, Obilićevu, na Starčevici i u drugim naseljima još su bez podstanara.

- Stan na Starčevici godinama iznajmljujem i to uglavnom studentima. Imao sam iskustva sa svakakvim ljudima, ali sam uvijek pronalazio podstanare. Ove godine je drugačije, još nisam iznajmio stan, iako sam smanjio kiriju za 50 KM - kazao je mještanin Starčevice, koji nije želio da mu objavimo ime.

Studentkinja Helena Lozo rekla je za “Glas Srpske” da je ove godine, umjesto sobe, sa cimerkom, koja takođe studira, iznajmila jednoiposoban stan.

- Ovako je dosta jeftinije za obje. Prošle godine sam živjela u iznajmljenoj sobi, koju sam plaćala 250 KM mjesečno, sa režijama. Sada dijelim troškove sa koleginicom. Plaćamo mjesečno po 200 KM, a koristimo cijeli stan - kazala je Helena.

Studentima se ova varijanta udruživanja uglavnom najviše isplati pa se nerijetko dešava da sa cimerima ostanu da žive dok ne nađu posao ili ne nađu bračnog partnera.

- U Banjaluci studiram već tri godine i živim na Starčevici sa tri cimerke. Cijene su visoke, ali kad nas je više, lakše podnosimo i dijelimo troškove - rekla je Prijedorčanka Jovana, koja studira na Pravnom fakultetu.

Agencije

Iz agencija za promet nekretnina rekli su da se stanovi i kuće u gradu izdaju najčešće “na crno”, odnosno, bez sklapanja ugovora.

- Ovo često može biti problem, jer ugovor o iznajmljivanju reguliše bitne stavke, kao što su način i termini uplate stanarine, režija i slično. Takođe, ugovori definišu i naknadu eventualne štete na objektu. Interesantno je da to ne smeta ni stanodavcima ni zakupcima kod nas, dok je u drugim zemljama to nezakonito - navode u jednoj agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana