Корона гаси изнајмљивање стана на дан

Невена Рељић
Корона гаси изнајмљивање стана на дан

БАЊАЛУКА - Епидемија вируса корона редуковала је изнајмљивање стана на дан на подручју града, а подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) показују да је велики број власника некретнина престао да се бави овим послом.

Из АПИФ-а су за “Глас Српске” казали да је од почетка године пријављено 206 станодаваца који се баве услугама изнајмљивања некретнина на дан на подручју града, а да је у истом периоду њих 64 престало да се бави овим послом.

Због епидемије туриста у граду скоро да више и нема па се дешава да понекад власници станове изнајмљују само на неколико сати. Дуле Б. из Бањалуке казао је да се ове сезоне сусрео са великим тешкоћама у пословању.

- Није било вишедневних туристичких посјета, као претходних година, нарочито у вријеме фестивала. Од маја сам имао спорадичне посјете, најчешће ако неко из унутрашњости треба код љекара у Бањалуку, али то је недовољно да се покрију чак и основни трошкови режија. Приморани смо да смањујемо цијене или чак да гасимо дјелатност - рекао је станодавац, који се представио као Дуле.

Додао је да је обавезан да плаћа порез, који износи десет одсто од промета, а да ноћење за двије особе наплаћује 50 КМ.

Портпарол Туристичке организација Бањалуке (ТОБЛ) Бранка Бранковић рекла је за “Глас Српске” да се ове године осјетио велики пад туристичких посјета.

- У односу на прошлу годину примјећујемо нагли пад, чак за више од 80 одсто. Прошле године имали смо приближно 140.000 ноћења и више од 100.000 долазака, што је резултовало уплаћеном боравишном таксом од око 300.000 КМ - изјавила је Бранковићева.

Затварање граница, као и отказивање путовања увелико су утицали на број туриста који долазе у град.

- У јануару и фебруару ове године неколико хиљада гостију боравило је у граду. Међутим, већ у марту је забиљежен мањи број посјета и то само 200. У априлу је било свега између 20 и 30, али то су највјероватније људи који су се задесили у граду због уведених епидемилошких мјера - нагласила је Бранковићева те додала да је минимални раст туристичких долазака забиљежен у августу.

Дезинфекција

Станодавци су обавезни да се придржавају свих правила и прописаних епидемиолошких мјера државних органа и здравствених установа.

- Дезинфекција и правилно чишћење станова су увијек обавезни, али нарочито у овој ситуацију. Маске и рукавице приликом преузимања новца и кључа су обавезне. Такође, у стану морамо обезбиједити дезинфекциона средства - казала је власница стана на дан Александра Т. из Дервиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана