Korona gasi iznajmljivanje stana na dan

Nevena Reljić
Korona gasi iznajmljivanje stana na dan

BANjALUKA - Epidemija virusa korona redukovala je iznajmljivanje stana na dan na području grada, a podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) pokazuju da je veliki broj vlasnika nekretnina prestao da se bavi ovim poslom.

Iz APIF-a su za “Glas Srpske” kazali da je od početka godine prijavljeno 206 stanodavaca koji se bave uslugama iznajmljivanja nekretnina na dan na području grada, a da je u istom periodu njih 64 prestalo da se bavi ovim poslom.

Zbog epidemije turista u gradu skoro da više i nema pa se dešava da ponekad vlasnici stanove iznajmljuju samo na nekoliko sati. Dule B. iz Banjaluke kazao je da se ove sezone susreo sa velikim teškoćama u poslovanju.

- Nije bilo višednevnih turističkih posjeta, kao prethodnih godina, naročito u vrijeme festivala. Od maja sam imao sporadične posjete, najčešće ako neko iz unutrašnjosti treba kod ljekara u Banjaluku, ali to je nedovoljno da se pokriju čak i osnovni troškovi režija. Primorani smo da smanjujemo cijene ili čak da gasimo djelatnost - rekao je stanodavac, koji se predstavio kao Dule.

Dodao je da je obavezan da plaća porez, koji iznosi deset odsto od prometa, a da noćenje za dvije osobe naplaćuje 50 KM.

Portparol Turističke organizacija Banjaluke (TOBL) Branka Branković rekla je za “Glas Srpske” da se ove godine osjetio veliki pad turističkih posjeta.

- U odnosu na prošlu godinu primjećujemo nagli pad, čak za više od 80 odsto. Prošle godine imali smo približno 140.000 noćenja i više od 100.000 dolazaka, što je rezultovalo uplaćenom boravišnom taksom od oko 300.000 KM - izjavila je Brankovićeva.

Zatvaranje granica, kao i otkazivanje putovanja uveliko su uticali na broj turista koji dolaze u grad.

- U januaru i februaru ove godine nekoliko hiljada gostiju boravilo je u gradu. Međutim, već u martu je zabilježen manji broj posjeta i to samo 200. U aprilu je bilo svega između 20 i 30, ali to su najvjerovatnije ljudi koji su se zadesili u gradu zbog uvedenih epidemiloških mjera - naglasila je Brankovićeva te dodala da je minimalni rast turističkih dolazaka zabilježen u avgustu.

Dezinfekcija

Stanodavci su obavezni da se pridržavaju svih pravila i propisanih epidemioloških mjera državnih organa i zdravstvenih ustanova.

- Dezinfekcija i pravilno čišćenje stanova su uvijek obavezni, ali naročito u ovoj situaciju. Maske i rukavice prilikom preuzimanja novca i ključa su obavezne. Takođe, u stanu moramo obezbijediti dezinfekciona sredstva - kazala je vlasnica stana na dan Aleksandra T. iz Derviša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana