Корисницима Центра за социјални рад касне накнаде за мај

Јелена Танацковић
Foto: Велибор Трипић

Корисницима Центра за социјални рад Бањалука који имају право на личну инвалиднину, новчану помоћ и додатак за туђу његу и помоћ касни исплата ових накнада за мај, а из ове установе кажу да је било потребно да се пониште стара рјешења и издају нова, те да ће све бити исплаћено најкасније у јулу.

Бањалучанка Данијела Зељаја, чије је дијете корисник Центра за социјални рад, каже за “Глас Српске” да се ради о непрофесионалном односу ове установе према корисницима, те да су о кашњењу обавијештени дан прије рока за исплату и то на друштвеним мрежама.

- Измјене Закона о социјалној заштити ступиле су на снагу 1. маја, а они су нас обавијестили 15. јуна. Мени није проблем да чекам исплату, али у вријеме инфлације и кризе оставили су на цједилу људе којима су то једина примања за цијели мјесец. Вјерујем да ће они у јулу исплатити те накнаде - рекла је Зељаја.

Додаје да та примања нису велика, али да корисницима много значе.

- Уколико нису имали довољно запослених да то све на вријеме ураде, што је врло могуће, могли су урадити систематизацију. Рјешење увијек постоји, само треба имати воље - казала је Зељаја.

Директорка Центра за социјални рад Ирена Јолџић рекла је за “Глас Српске” да је било потребно да се поништи 7.000 старих рјешења и да се у кратком року направе нова.

- Социјални радници су, поред свакодневног посла, терена, странака, посао носили кући и радили прековремено да би што више корисника добило исплату. Нико неће остати ускраћен за накнаде - истакла је Јолџићева.

Према њеним ријечима, сви корисници који имају проблеме због неисплаћених накнада могу да се јаве свом социјалном раднику и наћи ће се рјешење у виду једнократне новчане помоћи.

- Сви корисници којима накнаде нису исплаћене, накнаду за мај и јун добиће у јулу. То значи да ће у јулу добити дупли износ - рекла је Јолџићева.

Она је додала да додатак за туђу његу и помоћ износи 110,44 КМ и 220,88 КМ.

Закон

Ирена Јолџић је казала да је 1. маја ступио на снагу Закон о измјенама и допуни Закона о социјалној заштити, у којем је дошло до промјене висине износа за личну инвалиднину, новчану помоћ и додатка на туђу његу и помоћ, те да је било потребно да се за кориснике ових права усклади износ признатог права са одредбама овог закона.

- Исплата није била могућа по старом рјешењу, па да се разлика од 20 КМ дода на ново рјешење, јер систем буџетског финансирања то не препознаје - казала је Јолџићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана