Korisnicima Centra za socijalni rad kasne naknade za maj

Jelena Tanacković
Foto: Velibor Tripić

Korisnicima Centra za socijalni rad Banjaluka koji imaju pravo na ličnu invalidninu, novčanu pomoć i dodatak za tuđu njegu i pomoć kasni isplata ovih naknada za maj, a iz ove ustanove kažu da je bilo potrebno da se ponište stara rješenja i izdaju nova, te da će sve biti isplaćeno najkasnije u julu.

Banjalučanka Danijela Zeljaja, čije je dijete korisnik Centra za socijalni rad, kaže za “Glas Srpske” da se radi o neprofesionalnom odnosu ove ustanove prema korisnicima, te da su o kašnjenju obaviješteni dan prije roka za isplatu i to na društvenim mrežama.

- Izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti stupile su na snagu 1. maja, a oni su nas obavijestili 15. juna. Meni nije problem da čekam isplatu, ali u vrijeme inflacije i krize ostavili su na cjedilu ljude kojima su to jedina primanja za cijeli mjesec. Vjerujem da će oni u julu isplatiti te naknade - rekla je Zeljaja.

Dodaje da ta primanja nisu velika, ali da korisnicima mnogo znače.

- Ukoliko nisu imali dovoljno zaposlenih da to sve na vrijeme urade, što je vrlo moguće, mogli su uraditi sistematizaciju. Rješenje uvijek postoji, samo treba imati volje - kazala je Zeljaja.

Direktorka Centra za socijalni rad Irena Joldžić rekla je za “Glas Srpske” da je bilo potrebno da se poništi 7.000 starih rješenja i da se u kratkom roku naprave nova.

- Socijalni radnici su, pored svakodnevnog posla, terena, stranaka, posao nosili kući i radili prekovremeno da bi što više korisnika dobilo isplatu. Niko neće ostati uskraćen za naknade - istakla je Joldžićeva.

Prema njenim riječima, svi korisnici koji imaju probleme zbog neisplaćenih naknada mogu da se jave svom socijalnom radniku i naći će se rješenje u vidu jednokratne novčane pomoći.

- Svi korisnici kojima naknade nisu isplaćene, naknadu za maj i jun dobiće u julu. To znači da će u julu dobiti dupli iznos - rekla je Joldžićeva.

Ona je dodala da dodatak za tuđu njegu i pomoć iznosi 110,44 KM i 220,88 KM.

Zakon

Irena Joldžić je kazala da je 1. maja stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, u kojem je došlo do promjene visine iznosa za ličnu invalidninu, novčanu pomoć i dodatka na tuđu njegu i pomoć, te da je bilo potrebno da se za korisnike ovih prava uskladi iznos priznatog prava sa odredbama ovog zakona.

- Isplata nije bila moguća po starom rješenju, pa da se razlika od 20 KM doda na novo rješenje, jer sistem budžetskog finansiranja to ne prepoznaje - kazala je Joldžićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana