Контејнери пуни одјеће и током пандемије

Александра Тодоровић
Контејнери пуни одјеће и током пандемије

Период пандемије вируса корона за хуманитарну акцију “Хљеб од текстила”, коју организује Удружење “Мозаик пријатељства”, донио је веће количине одјеће и обуће које су Бањалучани издвојили за социјално угрожене суграђане.

 

 

Предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић казао је за “Глас Српске” да на подручју града постоје 22 контејнера гдје становници могу да донирају гардеробу која им више није потребна.

- Ова акција је доказ да су велике промјене могуће уз мало воље, минималним оперативним буџетом и великом волонтерском снагом. Ова хуманитарна акција са контејнерима је много олакшала наш рад јер смо прије долазили по одјећу на позив грађана и тако трошили много времена и горива, а сада се у готово свим насељима налази по контејнер. На овај начин и грађани који нису имућни могу да буду хумани, јер скоро свако има неки очувани комад одјеће који више не носи - рекао је Субашић.

Нагласио је да се пројекат заснива на доброј вољи свих суграђана који желе да допринесу љепшој, здравијој и квалитетнијој заједници.

- Веома сам задовољан одзивом хуманих суграђана. Гардеробу дијелимо два пута седмично, понедјељком и сриједом, а уколико контејнери и даље буду пуни, онда организујемо додјелу и петком - казао је Субашић.

Додао је да се понекад дешава да контејнере нађу обијене, оштећене и покрадене.

- Неколико пута су нас покрали, али и без крађе свако оштећење контејнера уништава донирану гардеробу, јер се може десити да вода уђе и да гардероба покисне. Нажалост, често се дешава да људи, вјероватно из незнања или нехотице, бацају и вреће са смећем - нагласио је Субашић.

Према његовим ријечима, све случајеве крађе су пријавили полицији.

- Сваки контејнер кошта око 900 КМ, а за поправку оштећеног контејнера треба издвојити око 100 КМ, што нам је додатни и непотребни издатак - каже Субашић.

Нагласио је да је помоћ институција занемарива и да све хуманитарне акције завршавају уз помоћ добрих људи.

- “Хљеб од текстила” је еколошко-социјални пројекат. Еколошки смо освијештени, а уједно облачимо и хранимо социјално угрожене суграђане - закључио је Субашић.

Старчевица

У Удружењу “Мозаик пријатељства” кажу да је хуманитарни контејнер на Старчевици опљачкала жена која је за помоћ у крађи користила своје малољетно дијете.

- Добили смо видео на којем се јасно види да је женска особа у контејнер на Старчевици убацила своје дијете, које је потом гардеробу и обућу додавало мајци. Контејнер на Лаушу је био на мети неколико мушкараца, који су комбијем стали покрај њега и дио гардеробе украли, а дио бацили у контејнер за смеће - рекао је Мирослав Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана