Kontejneri puni odjeće i tokom pandemije

Aleksandra Todorović
Kontejneri puni odjeće i tokom pandemije

Period pandemije virusa korona za humanitarnu akciju “Hljeb od tekstila”, koju organizuje Udruženje “Mozaik prijateljstva”, donio je veće količine odjeće i obuće koje su Banjalučani izdvojili za socijalno ugrožene sugrađane.

 

 

Predsjednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić kazao je za “Glas Srpske” da na području grada postoje 22 kontejnera gdje stanovnici mogu da doniraju garderobu koja im više nije potrebna.

- Ova akcija je dokaz da su velike promjene moguće uz malo volje, minimalnim operativnim budžetom i velikom volonterskom snagom. Ova humanitarna akcija sa kontejnerima je mnogo olakšala naš rad jer smo prije dolazili po odjeću na poziv građana i tako trošili mnogo vremena i goriva, a sada se u gotovo svim naseljima nalazi po kontejner. Na ovaj način i građani koji nisu imućni mogu da budu humani, jer skoro svako ima neki očuvani komad odjeće koji više ne nosi - rekao je Subašić.

Naglasio je da se projekat zasniva na dobroj volji svih sugrađana koji žele da doprinesu ljepšoj, zdravijoj i kvalitetnijoj zajednici.

- Veoma sam zadovoljan odzivom humanih sugrađana. Garderobu dijelimo dva puta sedmično, ponedjeljkom i srijedom, a ukoliko kontejneri i dalje budu puni, onda organizujemo dodjelu i petkom - kazao je Subašić.

Dodao je da se ponekad dešava da kontejnere nađu obijene, oštećene i pokradene.

- Nekoliko puta su nas pokrali, ali i bez krađe svako oštećenje kontejnera uništava doniranu garderobu, jer se može desiti da voda uđe i da garderoba pokisne. Nažalost, često se dešava da ljudi, vjerovatno iz neznanja ili nehotice, bacaju i vreće sa smećem - naglasio je Subašić.

Prema njegovim riječima, sve slučajeve krađe su prijavili policiji.

- Svaki kontejner košta oko 900 KM, a za popravku oštećenog kontejnera treba izdvojiti oko 100 KM, što nam je dodatni i nepotrebni izdatak - kaže Subašić.

Naglasio je da je pomoć institucija zanemariva i da sve humanitarne akcije završavaju uz pomoć dobrih ljudi.

- “Hljeb od tekstila” je ekološko-socijalni projekat. Ekološki smo osviješteni, a ujedno oblačimo i hranimo socijalno ugrožene sugrađane - zaključio je Subašić.

Starčevica

U Udruženju “Mozaik prijateljstva” kažu da je humanitarni kontejner na Starčevici opljačkala žena koja je za pomoć u krađi koristila svoje maloljetno dijete.

- Dobili smo video na kojem se jasno vidi da je ženska osoba u kontejner na Starčevici ubacila svoje dijete, koje je potom garderobu i obuću dodavalo majci. Kontejner na Laušu je bio na meti nekoliko muškaraca, koji su kombijem stali pokraj njega i dio garderobe ukrali, a dio bacili u kontejner za smeće - rekao je Miroslav Subašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana