Конференција “Улога образовања у развоју друштвене кохезије”: Образовном систему потребна реформа

А. С.
Конференција “Улога образовања у развоју друштвене кохезије”: Образовном систему потребна реформа

БАЊАЛУКА - Постојећи систем образовања је застарио, а његова реформа и унапређење залог су за будућност и гарант друштвеног мира и кохезије у БиХ.

Поручено је ово на конференцији “Улога образовања у развоју друштвене кохезије”, која је одржана у петак у Бањалуци у оквиру пројекта “Дијалог за будућност”. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је казао да тренутни систем није дао резултате и да он не фаворизује квалитет.

- Морамо заједно радити, а у Републици Српској је већ много тога започето да би био реформисан образовни систем, којем је потребан савремен приступ и модернизација - истакао је Додик.

Замјеник министра цивилних послова БиХ Горан Ћосић истакао је да знање мора бити аутопут развоја БиХ.

- Свим документима које смо усвојили настојимо да у наредним годинама обезбиједимо младима и дјеци што боље услове за рад, а да образовање искристалишемо као најважнији ресурс у развоју привреде и ентитета - рекао је Ћосић.

Резидентни координатор УН у БиХ Сезин Синаноглу рекла је да је радује присуство високих званичника и подршка свих институција и да је то доказ да образовање заузима важно мјесто у програмима политичких и стручних институција.

- Образовање није само знање, већ и друштвене вриједности које доводе до друштвене кохезије, а то је гарант за трајни мир. Овај пројекат укључује људе из разних области, а његује критичко размишљање, технолошке иновације које су неопходне за развој у 21. вијеку - рекла је она.

Учесницима конференције су се обратили и министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић и министарка образовања и науке ФБиХ Елвира Дилберовић, који су се усагласили да је потребно модернизовати и побољшати квалитет наставних процеса, али и подсјетили шта је то до сада урађено на том путу.

Конференција је организована под покровитељством Уједињених нација у БиХ, односно три агенције под њеним окриљем, а догађај је подржан од стране Предсједништва БиХ, Владе РС и ФБиХ, односно надлежних министарстава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана