Konferencija “Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije”: Obrazovnom sistemu potrebna reforma

A. S.
Konferencija “Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije”: Obrazovnom sistemu potrebna reforma

BANjALUKA - Postojeći sistem obrazovanja je zastario, a njegova reforma i unapređenje zalog su za budućnost i garant društvenog mira i kohezije u BiH.

Poručeno je ovo na konferenciji “Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije”, koja je održana u petak u Banjaluci u okviru projekta “Dijalog za budućnost”. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da trenutni sistem nije dao rezultate i da on ne favorizuje kvalitet.

- Moramo zajedno raditi, a u Republici Srpskoj je već mnogo toga započeto da bi bio reformisan obrazovni sistem, kojem je potreban savremen pristup i modernizacija - istakao je Dodik.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Goran Ćosić istakao je da znanje mora biti autoput razvoja BiH.

- Svim dokumentima koje smo usvojili nastojimo da u narednim godinama obezbijedimo mladima i djeci što bolje uslove za rad, a da obrazovanje iskristališemo kao najvažniji resurs u razvoju privrede i entiteta - rekao je Ćosić.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da je raduje prisustvo visokih zvaničnika i podrška svih institucija i da je to dokaz da obrazovanje zauzima važno mjesto u programima političkih i stručnih institucija.

- Obrazovanje nije samo znanje, već i društvene vrijednosti koje dovode do društvene kohezije, a to je garant za trajni mir. Ovaj projekat uključuje ljude iz raznih oblasti, a njeguje kritičko razmišljanje, tehnološke inovacije koje su neophodne za razvoj u 21. vijeku - rekla je ona.

Učesnicima konferencije su se obratili i ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević i ministarka obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, koji su se usaglasili da je potrebno modernizovati i poboljšati kvalitet nastavnih procesa, ali i podsjetili šta je to do sada urađeno na tom putu.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u BiH, odnosno tri agencije pod njenim okriljem, a događaj je podržan od strane Predsjedništva BiH, Vlade RS i FBiH, odnosno nadležnih ministarstava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana