Комисија вратила на дораду одлуку о "хуманом паркингу": Процедуре успориле исплату новца

Јелена Стојишић
Комисија вратила на дораду одлуку о "хуманом паркингу": Процедуре успориле исплату новца

БАЊАЛУКА - Новац прикупљен од "хуманог паркинга" стоји на рачуну, умјесто да буде преусмјерен социјално угроженим суграђанима, јер је са дневног реда посљедњег засједања Скупштине града скинута одлука о располагању новчаним средствима прикупљеним на овај начин.

Одлука је повучена јер је скупштинска Комисија за прописе, представке и провођење етичког кодекса одлучила да је потребно да се овај пропис врати на дораду. Јединствен став комисије био је да одлуку треба пратити правилник, који ће у детаље разјаснити на који начин и у чије руке ће тај новац ићи.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је за "Глас Српске" да тренутно рјешавају бирократске препреке.

- Покушали смо да ова одлука не иде кроз Скупштину због брже динамике. Наравно, знали смо да одборници немају ништа против те врсте подршке, већ због одуговлачења и одгађања - рекао је Станивуковић.

Истакао је да "хумани паркинзи" показују да је Бањалука град емпатије и хуманости.

- Размишљамо о изградњи још паркинга у граду, а са свим новим изграђеним паркинг мјестима појављује се аутоматски и "хумани паркинг", тако да људи користећи та паркинг мјеста, имају прилику да помогну неком - поручио је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Младен Илић рекао је за "Глас Српске" да сигурно има много суграђана којима је новчана помоћ потребна, те да су се одборници усагласили да би правилник требало јасно да одреди коме се прикупљени новац исплаћује.

- Важно је истаћи да су одборници свих политичких партија сагласни у вези са тим. Неопходно је доставити правилник који ће одлучивати како ће новац бити расподијељен - рекао је Илић.

Казао је да је пракса је да градоначелник достави правилник о расподјели прикупљених средстава.

Подсјећамо, током маја је прикупљена укупно 991 КМ од "хуманих паркинга", односно паркинг мјеста означених црвеним срцем на којима су грађани паркирали своја возила. Тада је најављено да ће тај новац бити усмјерен у изградњу куће породице Тубоњић, чија кћерка Милица болује од церебралне парализе.

Акције

Драшко Станивуковић рекао је да ће по одлуци кабинета градоначелника бити одређено коме ће новац прикупљен од "хуманих паркинга" током једног мјесеца бити уплаћен.

- Правилник би требало да предвиђа и колико дуго се скупља новац за подршку, на примјер једној породици. Некад акција може трајати мјесец, два или три, уколико је неопходно, а да у међувремену нисмо добили неку нову проблематичну ситуацију пријављену, односно да се почне прикупљати за неког другог - појаснио је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана