Komisija vratila na doradu odluku o "humanom parkingu": Procedure usporile isplatu novca

Jelena Stojišić
Komisija vratila na doradu odluku o "humanom parkingu": Procedure usporile isplatu novca

BANjALUKA - Novac prikupljen od "humanog parkinga" stoji na računu, umjesto da bude preusmjeren socijalno ugroženim sugrađanima, jer je sa dnevnog reda posljednjeg zasjedanja Skupštine grada skinuta odluka o raspolaganju novčanim sredstvima prikupljenim na ovaj način.

Odluka je povučena jer je skupštinska Komisija za propise, predstavke i provođenje etičkog kodeksa odlučila da je potrebno da se ovaj propis vrati na doradu. Jedinstven stav komisije bio je da odluku treba pratiti pravilnik, koji će u detalje razjasniti na koji način i u čije ruke će taj novac ići.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je za "Glas Srpske" da trenutno rješavaju birokratske prepreke.

- Pokušali smo da ova odluka ne ide kroz Skupštinu zbog brže dinamike. Naravno, znali smo da odbornici nemaju ništa protiv te vrste podrške, već zbog odugovlačenja i odgađanja - rekao je Stanivuković.

Istakao je da "humani parkinzi" pokazuju da je Banjaluka grad empatije i humanosti.

- Razmišljamo o izgradnji još parkinga u gradu, a sa svim novim izgrađenim parking mjestima pojavljuje se automatski i "humani parking", tako da ljudi koristeći ta parking mjesta, imaju priliku da pomognu nekom - poručio je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je za "Glas Srpske" da sigurno ima mnogo sugrađana kojima je novčana pomoć potrebna, te da su se odbornici usaglasili da bi pravilnik trebalo jasno da odredi kome se prikupljeni novac isplaćuje.

- Važno je istaći da su odbornici svih političkih partija saglasni u vezi sa tim. Neophodno je dostaviti pravilnik koji će odlučivati kako će novac biti raspodijeljen - rekao je Ilić.

Kazao je da je praksa je da gradonačelnik dostavi pravilnik o raspodjeli prikupljenih sredstava.

Podsjećamo, tokom maja je prikupljena ukupno 991 KM od "humanih parkinga", odnosno parking mjesta označenih crvenim srcem na kojima su građani parkirali svoja vozila. Tada je najavljeno da će taj novac biti usmjeren u izgradnju kuće porodice Tubonjić, čija kćerka Milica boluje od cerebralne paralize.

Akcije

Draško Stanivuković rekao je da će po odluci kabineta gradonačelnika biti određeno kome će novac prikupljen od "humanih parkinga" tokom jednog mjeseca biti uplaćen.

- Pravilnik bi trebalo da predviđa i koliko dugo se skuplja novac za podršku, na primjer jednoj porodici. Nekad akcija može trajati mjesec, dva ili tri, ukoliko je neophodno, a da u međuvremenu nismo dobili neku novu problematičnu situaciju prijavljenu, odnosno da se počne prikupljati za nekog drugog - pojasnio je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana