Кључ града у рукама најмлађих

Милош Васиљевић
Кључ града у рукама најмлађих

Поводом Недјеље дјетета ученица трећег разреда Основне школе “Бранко Ћопић” Исидора Секулић добила је “кључеве града” и седам дана симболично ће управљати Бањалуком.

Ђаци су се јуче дружили са првим човјеком града Драшком Станивуковићем, гдје су му постављали питања те разговарали како и на који начин они у будућности виде највећи град Српске. Сагласни су да је љубав узајамна, да они воле Бањалуку, али и Бањалука њих.

- Желим да кажем да је најважније да су дјеца срећна и вољена од својих родитеља. Бићу добра градоначелница, али не замишљам да је то нешто посебно. Срећна сам што смо данас овдје да обиљежимо нашу седмицу онако како доликује - рекла је Секулићева.

У обављању функција, Исидори ће помагати њен замјеник, такође ученик трећег разреда ОШ “Бранко Ћопић” Тибор Драгишић. Он наглашавава да ће оправдати повјерење и “водити” град одговорно.

- Недјеља дјетета је посебна за свако дијете, јер у тој недјељи ми имамо посебна права, као ова да будемо на челу града. Учимо, школујемо се, али и играмо се, забављамо. Ту су и наше обавезе, као што су домаћа задаћа и све оно што слиједи. Морамо бити одговорни, трудићемо се да оправдамо повјерење - истакао је Драгишић.

Он је нагласио да је и ово лијепа пракса и традиција, да и ђаци седмицу дана буду на челу највећег града Српске.

- Симболично кључеви града иду нашој дивној Исидори, ја јој честитам и увјерен сам да ће ових седам дана на паметан и мудар начин да води град. Дјеца то и умију, да воде и воле своју Бањалуку, а наш Тибор је замјеник градоначелника. Објаснио сам им да рад градоначелника зна да потраје и до 18 сати па ће они радне обавезе да подијеле подједнако - рекао је Станивуковић.

Он је истакао је да га дружење са дјецом окрепљује и да је сваки тренутак проведен с њима освјежењење.

- Срећан сам што већ традиционално прву седмицу у октобру обиљежавамо “Недјељу дјетета”. Мада, сваки дан и свака недјеља су посвећени дјеци, а то говоре наши резултати од бесплатних уџбеника, вртића, 11 игралишта које ћемо саградити, а неке смо већ саградили, а остало ће бити готово за мјесец дана. Дјеца су наш мотив и подстрек, посебно када имате изазовне дане и седмице - рекао је Станивуковић.

Била је ово прилика и да се малишани упознају са неким од обавеза које су свакодневица у раду Градске службе, а неки од њих су већ и пожељели да у будућности буду баш на челу града.

Услови

Према ријечима Драшка Станивуковића, Градска управа на чијем је челу није жалила средства да би ђаци имали најбоље услове за рад.

- Уређујемо и школе, гдје смо издвојили више од милион марака да имају квалитетне услове за наставу, препознали смо те потребе, све је то добро да обиљежимо у седмици дјечијих права - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана