Ključ grada u rukama najmlađih

Miloš Vasiljević
Ključ grada u rukama najmlađih

Povodom Nedjelje djeteta učenica trećeg razreda Osnovne škole “Branko Ćopić” Isidora Sekulić dobila je “ključeve grada” i sedam dana simbolično će upravljati Banjalukom.

Đaci su se juče družili sa prvim čovjekom grada Draškom Stanivukovićem, gdje su mu postavljali pitanja te razgovarali kako i na koji način oni u budućnosti vide najveći grad Srpske. Saglasni su da je ljubav uzajamna, da oni vole Banjaluku, ali i Banjaluka njih.

- Želim da kažem da je najvažnije da su djeca srećna i voljena od svojih roditelja. Biću dobra gradonačelnica, ali ne zamišljam da je to nešto posebno. Srećna sam što smo danas ovdje da obilježimo našu sedmicu onako kako dolikuje - rekla je Sekulićeva.

U obavljanju funkcija, Isidori će pomagati njen zamjenik, takođe učenik trećeg razreda OŠ “Branko Ćopić” Tibor Dragišić. On naglašavava da će opravdati povjerenje i “voditi” grad odgovorno.

- Nedjelja djeteta je posebna za svako dijete, jer u toj nedjelji mi imamo posebna prava, kao ova da budemo na čelu grada. Učimo, školujemo se, ali i igramo se, zabavljamo. Tu su i naše obaveze, kao što su domaća zadaća i sve ono što slijedi. Moramo biti odgovorni, trudićemo se da opravdamo povjerenje - istakao je Dragišić.

On je naglasio da je i ovo lijepa praksa i tradicija, da i đaci sedmicu dana budu na čelu najvećeg grada Srpske.

- Simbolično ključevi grada idu našoj divnoj Isidori, ja joj čestitam i uvjeren sam da će ovih sedam dana na pametan i mudar način da vodi grad. Djeca to i umiju, da vode i vole svoju Banjaluku, a naš Tibor je zamjenik gradonačelnika. Objasnio sam im da rad gradonačelnika zna da potraje i do 18 sati pa će oni radne obaveze da podijele podjednako - rekao je Stanivuković.

On je istakao je da ga druženje sa djecom okrepljuje i da je svaki trenutak proveden s njima osvježenjenje.

- Srećan sam što već tradicionalno prvu sedmicu u oktobru obilježavamo “Nedjelju djeteta”. Mada, svaki dan i svaka nedjelja su posvećeni djeci, a to govore naši rezultati od besplatnih udžbenika, vrtića, 11 igrališta koje ćemo sagraditi, a neke smo već sagradili, a ostalo će biti gotovo za mjesec dana. Djeca su naš motiv i podstrek, posebno kada imate izazovne dane i sedmice - rekao je Stanivuković.

Bila je ovo prilika i da se mališani upoznaju sa nekim od obaveza koje su svakodnevica u radu Gradske službe, a neki od njih su već i poželjeli da u budućnosti budu baš na čelu grada.

Uslovi

Prema riječima Draška Stanivukovića, Gradska uprava na čijem je čelu nije žalila sredstva da bi đaci imali najbolje uslove za rad.

- Uređujemo i škole, gdje smo izdvojili više od milion maraka da imaju kvalitetne uslove za nastavu, prepoznali smo te potrebe, sve je to dobro da obilježimo u sedmici dječijih prava - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana