Клизиште угрожава безбједност у Пријечанима: Нова улица, стари проблеми

Јасмина Салопек
Клизиште угрожава безбједност у Пријечанима: Нова улица, стари проблеми

БАЊАЛУКА - Захваљујући властитој ангажованости и слози, мјештани Пријечана изашли су на крај с бројним потешкоћама, али клизиште изнад Хиландарске улице, које угрожава безбједност и саобраћај, је проблем са којим ће, по свему судећи, ући и у наредну годину.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац рекао је за “Глас Српске” да је изградња дионице главне саобраћајнице кроз то насеље трајала скоро годину те да је завршена прије неколико мјесеци, али да тај дио пута и даље није безбједан.

- У реконструкцију једне дионице те улице уложено је око 750.000 КМ, али она и сада представља кочницу даљег развоја насеља - рекао је Понорац.

Према његовим ријечима, у веома кратком року након санације клизиште је опет направило проблем, јер потпорни зидови нису издржали.

- Изузетно је опасно када су снијег и лед па молимо надлежне да се о том питању огласе што прије и нешто ураде. Послали смо захтјев за хитну санацију клизишта - навео је Понорац.

Ако би се из Градске управе одазвали њиховом “вапају” и молбама, санација клизишта би овог пута, кажу, морала бити много боље урађена.

- Поента је једном направити како треба и квалитетно, а не да исто клизиште санирамо сваке године. Морамо мислити наредне генерације - истакао је он и додао да је рјешавање клизишта приоритет.

Осим тога, додаје Понорац, од градских власти добили су обећање да ће бити обезбијеђен додатни новац за наставак изградње ове дионице пута, да би на крају имали модерну саобраћајницу дуж цијелог насеља.

- За сада се ништа не дешава. Видјећемо да ли ће то бити реализовано - казао је Понорац.

Додао је да је листа инфраструктурних и комуналних питања у Пријечанима веома дугачка и опширна. Чишћење и одржавање канала је још један од проблема, у шта су се могли увјерити када су биле обилне кише, које су, због зачепљености канала, поплавиле више од десет кућа, подрума и дворишта.

- Проблем су сливни, бујични и фекални канали, а макадамске улице су у већини насеља - навео је Понорац, истакавши да је потребно асфалтирање барем приоритетних праваца у првој етапи.

Додао је да је у сарадњи са УНДП организацијом и Градском управом освијетљен велики дио насеља.

- Модерна ЛЕД расвјета постављена је у дужини од око два километра, што је позитиван корак с циљем унапређења безбједности и изгледа Пријечана - рекао је Понорац.

Сарадња

Давид Понорац је позвао надлежне да дјелују јединствено, макар када су интереси грађана у питању.

- Сарадња са Градском управом и градоначелником Драшком Станивуковићем је отежана због њиховог нефункционисања - истакао је Понорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана