Klizište ugrožava bezbjednost u Priječanima: Nova ulica, stari problemi

Jasmina Salopek
Klizište ugrožava bezbjednost u Priječanima: Nova ulica, stari problemi

BANjALUKA - Zahvaljujući vlastitoj angažovanosti i slozi, mještani Priječana izašli su na kraj s brojnim poteškoćama, ali klizište iznad Hilandarske ulice, koje ugrožava bezbjednost i saobraćaj, je problem sa kojim će, po svemu sudeći, ući i u narednu godinu.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani David Ponorac rekao je za “Glas Srpske” da je izgradnja dionice glavne saobraćajnice kroz to naselje trajala skoro godinu te da je završena prije nekoliko mjeseci, ali da taj dio puta i dalje nije bezbjedan.

- U rekonstrukciju jedne dionice te ulice uloženo je oko 750.000 KM, ali ona i sada predstavlja kočnicu daljeg razvoja naselja - rekao je Ponorac.

Prema njegovim riječima, u veoma kratkom roku nakon sanacije klizište je opet napravilo problem, jer potporni zidovi nisu izdržali.

- Izuzetno je opasno kada su snijeg i led pa molimo nadležne da se o tom pitanju oglase što prije i nešto urade. Poslali smo zahtjev za hitnu sanaciju klizišta - naveo je Ponorac.

Ako bi se iz Gradske uprave odazvali njihovom “vapaju” i molbama, sanacija klizišta bi ovog puta, kažu, morala biti mnogo bolje urađena.

- Poenta je jednom napraviti kako treba i kvalitetno, a ne da isto klizište saniramo svake godine. Moramo misliti naredne generacije - istakao je on i dodao da je rješavanje klizišta prioritet.

Osim toga, dodaje Ponorac, od gradskih vlasti dobili su obećanje da će biti obezbijeđen dodatni novac za nastavak izgradnje ove dionice puta, da bi na kraju imali modernu saobraćajnicu duž cijelog naselja.

- Za sada se ništa ne dešava. Vidjećemo da li će to biti realizovano - kazao je Ponorac.

Dodao je da je lista infrastrukturnih i komunalnih pitanja u Priječanima veoma dugačka i opširna. Čišćenje i održavanje kanala je još jedan od problema, u šta su se mogli uvjeriti kada su bile obilne kiše, koje su, zbog začepljenosti kanala, poplavile više od deset kuća, podruma i dvorišta.

- Problem su slivni, bujični i fekalni kanali, a makadamske ulice su u većini naselja - naveo je Ponorac, istakavši da je potrebno asfaltiranje barem prioritetnih pravaca u prvoj etapi.

Dodao je da je u saradnji sa UNDP organizacijom i Gradskom upravom osvijetljen veliki dio naselja.

- Moderna LED rasvjeta postavljena je u dužini od oko dva kilometra, što je pozitivan korak s ciljem unapređenja bezbjednosti i izgleda Priječana - rekao je Ponorac.

Saradnja

David Ponorac je pozvao nadležne da djeluju jedinstveno, makar kada su interesi građana u pitanju.

- Saradnja sa Gradskom upravom i gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem je otežana zbog njihovog nefunkcionisanja - istakao je Ponorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana