Киша замутила извор, домаћинства без воде

Александар Стојановић
Киша замутила извор, домаћинства без воде

БАЊАЛУКА - Веће количине падавина изазвале су замућење изворишта “Суботица”, због чега су домаћинства у неколико приградских насеља искључена са система водоснабдијевања од уторка ујутро, од седам часова.

Из предузећа “Водовод” истичу да се са овог система водом напајају насеља Павловац, Сарачица, Чокори и Шибови.

- Морамо напоменути да на капацитет изворишта утичу временски услови те је уобичајена појава да за вријеме јачих киша дође до замућења изворске воде. У тим случајевима све док се вода не разбистри из превентивних разлога обуставља се снабдијевање потрошача. Чим се стекну услови биће нормализована испорука  – саопштили су из “Водовода”.

Мјештани ових насеља истичу да су прекиди у водоснабдијевању редовна појава те да сваке године муку муче са овим проблемом, јер ниво и квалитет воде зависи од временских услова.

- Када су велике врућине, тада извориште пресуши. Често долази и до пада притиска, због чега морамо да смањимо потрошњу. С друге стране, када су веће падавине, дође до замућења, због чега вода није квалитетна за пиће. Због свега тога, врло често са зебњом гледамо у небо, јер нам због временских прилика зависи да ли ћемо имати воду – рекла је за “Глас Српске” мјештанка Сарачице која није жељела да јој наводимо име.

Она додаје да је неопходно да се проблем трајно ријеши, јер на подручјима која се снабдијевају водом с овог изворишта велики је број становника.

- Житељи ових, претежно сеоских насеља, најчешће се баве сточарством и постоји много оних који имају већи број стоке. И то је разлог што нам је неопходно уредно водоснабдијевање, јер ми живимо од сточарства. На крају крајева, вода нам је неопходна и за нормалну свакодневицу – казала је ова мјештанка.

Из Цивилне заштите поручују да ће, ако буде захтјева из “Водовода” или једне од мјесних заједница, грађанима обезбиједити цистерну са водом.

- Цистерне обезбјеђујемо насељима који имају сталне проблеме у испоруци воде, а тамо гдје су привремени прекиди дјелујемо само по захтјеву. Упознати смо да мјештани тих насеља периодично имају проблема и раније ове године смо довозили цистерне воде, међутим, сада тај захтјев нисмо имали – рекао је шеф Цивилне заштите Младен Ћућун.

Рјешење

Великим пројектом “Вода”, који се спроводи на подручју града, извориште “Суботица” није обухваћено, а начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар истиче да ће се настојати растеретити ово извориште.

- То ћемо учинити пребацивањем потрошача на велики систем Црно врело, чиме ће мјештани ових насеља добити уредно водоснабдијевање – истакао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана