Kiša zamutila izvor, domaćinstva bez vode

Aleksandar Stojanović
Kiša zamutila izvor, domaćinstva bez vode

BANjALUKA - Veće količine padavina izazvale su zamućenje izvorišta “Subotica”, zbog čega su domaćinstva u nekoliko prigradskih naselja isključena sa sistema vodosnabdijevanja od utorka ujutro, od sedam časova.

Iz preduzeća “Vodovod” ističu da se sa ovog sistema vodom napajaju naselja Pavlovac, Saračica, Čokori i Šibovi.

- Moramo napomenuti da na kapacitet izvorišta utiču vremenski uslovi te je uobičajena pojava da za vrijeme jačih kiša dođe do zamućenja izvorske vode. U tim slučajevima sve dok se voda ne razbistri iz preventivnih razloga obustavlja se snabdijevanje potrošača. Čim se steknu uslovi biće normalizovana isporuka  – saopštili su iz “Vodovoda”.

Mještani ovih naselja ističu da su prekidi u vodosnabdijevanju redovna pojava te da svake godine muku muče sa ovim problemom, jer nivo i kvalitet vode zavisi od vremenskih uslova.

- Kada su velike vrućine, tada izvorište presuši. Često dolazi i do pada pritiska, zbog čega moramo da smanjimo potrošnju. S druge strane, kada su veće padavine, dođe do zamućenja, zbog čega voda nije kvalitetna za piće. Zbog svega toga, vrlo često sa zebnjom gledamo u nebo, jer nam zbog vremenskih prilika zavisi da li ćemo imati vodu – rekla je za “Glas Srpske” mještanka Saračice koja nije željela da joj navodimo ime.

Ona dodaje da je neophodno da se problem trajno riješi, jer na područjima koja se snabdijevaju vodom s ovog izvorišta veliki je broj stanovnika.

- Žitelji ovih, pretežno seoskih naselja, najčešće se bave stočarstvom i postoji mnogo onih koji imaju veći broj stoke. I to je razlog što nam je neophodno uredno vodosnabdijevanje, jer mi živimo od stočarstva. Na kraju krajeva, voda nam je neophodna i za normalnu svakodnevicu – kazala je ova mještanka.

Iz Civilne zaštite poručuju da će, ako bude zahtjeva iz “Vodovoda” ili jedne od mjesnih zajednica, građanima obezbijediti cisternu sa vodom.

- Cisterne obezbjeđujemo naseljima koji imaju stalne probleme u isporuci vode, a tamo gdje su privremeni prekidi djelujemo samo po zahtjevu. Upoznati smo da mještani tih naselja periodično imaju problema i ranije ove godine smo dovozili cisterne vode, međutim, sada taj zahtjev nismo imali – rekao je šef Civilne zaštite Mladen Ćućun.

Rješenje

Velikim projektom “Voda”, koji se sprovodi na području grada, izvorište “Subotica” nije obuhvaćeno, a načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar ističe da će se nastojati rasteretiti ovo izvorište.

- To ćemo učiniti prebacivanjem potrošača na veliki sistem Crno vrelo, čime će mještani ovih naselja dobiti uredno vodosnabdijevanje – istakao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana