Кастел добија централно гријање

Данијела Стоканић
Кастел добија централно гријање

Бањалука - Изградња вреловода за тврђаву Кастел почиње данас, због чега је отварање реновираног дијела ове градске знаменитости, које је било планирано за овај мјесец, пролонгирано за почетак идуће године.

Како су објаснили у Градској управи, изградња овог вреловода, чија је вриједност око 160.000 марака, повјерена је предузећу "Енерготехника" из Добоја.

- Рок за завршетак изградње овог вреловода је 40 дана, а гријање ће бити обезбијеђено за све музејске и изложбене просторе, угоститељске и друге објекте - додали су у Градској управи.

Реконструкцију прве двије цјелине тврђаве Кастел финансирала је Европска унија у вриједности око 3,5 милиона евра. Прва цјелина, која је обухватила обнову камене куће, куле пет те једног дијела бедема и капије, која се налази са стране "Градске тржнице", завршена је прошле године. У реконструкцију камене куће, која је рађена у смислу изложбеног простора, утрошено је милион евра.

Међутим, у току су радови на другој цјелини, односно реконструкцији љетне позорнице, а изводи их предузеће "Кото" из Београда. Ови радови су почели половином маја, а рок за завршетак је март 2016. године.

Према ријечима представника мисије Европске уније Владимира Пандуревића, до сада је урађено више од 60 одсто радова на љетној позорници, која се протеже од сјеверне капије до куле на којој је прије неколико година избио пожар.

- Тренутно се врши ињектирање зидина. Остало је још нешто да буде завршено око љетне позорнице. Тиме ће бити завршена мисија ЕУ кад је у питању овај историјски споменик - рекао је Пандуревић.

Додао је да ће у јануару 2016. године заједно бити отворене обје обновљене цјелине Кастела.

- У прву цјелину уложено је 2,5 милиона евра. У другу цјелину пола милиона евра до сада, а биће уложено још неких 400.000 евра - истакао је Пандуревић.

У Градској управи истичу да још траже донаторе за реконструкцију дијела тврђаве Кастел, који није обухваћен пројектом који финансира Европска унија. Ријеч је о казамату и артиљеријској касарни, који се налазе непосредно уз Градски мост.

Циљ града је да Кастел буде јединствен културни простор и главно мјесто ових дешавања.

Како Бањалучани, тако и остали посјетиоци, одушевљени су обновљеним дијелом тврђаве Кастел те с нестрпљењем чекају његово отварање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана