Карте јавног градског превоза у Бањалуци неће поскупјети

Јелена Танацковић
Карте јавног градског превоза у Бањалуци неће поскупјети

БАЊАЛУКА - Неће доћи до измјене цјеновника јавног градског превоза, све док се просјечна малопродајна цијена литра еуродизела не промијени за минимално 20 одсто у односу на просјечну малопродајну цијену, што сада још није случај.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Одјељења за саобраћај и путеве и додали да ће се утврђивање просјечне малопродајне цијене литра еуродизела радити сваког трећег мјесеца.

- Утврђивање просјечне малопродајне цијене вршиће се сваког трећег мјесеца, до десетог у мјесецу, на бензинским пумпама “Нестро петрол”, “Нешковић” и “Крајина петрол” - поручили су из одјељења.

Како су појаснили, 10. фебруара извршена је провјера цијене еуродизела на овим пумпама те је утврђено да се нису стекли услови за промјену цјеновника.

Из одјељења наводе за “Глас Српске” да је уговором између града и превозника, који обављају услуге јавног аутобуског превоза на подручју града, дефинисано да се цијена формира на основу просјечне малопродајне цијене литра еуродизела.

- Наручилац и превозник су сагласни да се корекција цијена возних карата из уговора врши када се просјечна малопродајна цијена литра еуродизела промјени за минимално 20 одсто у односу на просјечну малопродајну цијену једног литра еуродизела на основу које је формирана цијена возних карата у важећем цјеновнику - нагласили су из одјељења.

Напоменули су да још нису запримили захтјев за поскупљење карата од стране превозника.

Додали су да је градоначелник Драшко Станивуковић против повећања цијена аутобуских карата те да је најавио да ће Градска управа тражити све модалитете да до поскупљења не дође.

Директор предузећа “Аутопревоз” Дејан Мијић казао је да су се цијене карата протеклих година чак и смањивале када је гориво поскупљивало.

- Све је поскупјело осим карата, а сад смо негдје на граници да се повећа цијена. Када цијена еуродизела на пумпама достигне 2,56 КМ, онда ће доћи до разговора између града и превозника о повећању цијена карата - рекао је Мијић за “Глас Српске”.

Субвенције

Из Одјељења за саобраћај и путеве подсјетили су да град издваја више од 80.000 КМ како би се квалитет јавног превоза подигао на виши ниво и тиме повећао број корисника.

- Издвајања за јавни превоз ове године премашила су 1,2 милиона КМ, што је највише што је град икада издвајао за ове намјене - рекли су из Одјељења и додали да је град обезбиједио и бесплатне мјесечне карате за пензионере са пензијом до 250 КМ, док су за оне са пензијама већим од 250 КМ цијена карте смањена за 30 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана