Karte javnog gradskog prevoza u Banjaluci neće poskupjeti

Jelena Tanacković
Karte javnog gradskog prevoza u Banjaluci neće poskupjeti

BANjALUKA - Neće doći do izmjene cjenovnika javnog gradskog prevoza, sve dok se prosječna maloprodajna cijena litra eurodizela ne promijeni za minimalno 20 odsto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu, što sada još nije slučaj.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve i dodali da će se utvrđivanje prosječne maloprodajne cijene litra eurodizela raditi svakog trećeg mjeseca.

- Utvrđivanje prosječne maloprodajne cijene vršiće se svakog trećeg mjeseca, do desetog u mjesecu, na benzinskim pumpama “Nestro petrol”, “Nešković” i “Krajina petrol” - poručili su iz odjeljenja.

Kako su pojasnili, 10. februara izvršena je provjera cijene eurodizela na ovim pumpama te je utvrđeno da se nisu stekli uslovi za promjenu cjenovnika.

Iz odjeljenja navode za “Glas Srpske” da je ugovorom između grada i prevoznika, koji obavljaju usluge javnog autobuskog prevoza na području grada, definisano da se cijena formira na osnovu prosječne maloprodajne cijene litra eurodizela.

- Naručilac i prevoznik su saglasni da se korekcija cijena voznih karata iz ugovora vrši kada se prosječna maloprodajna cijena litra eurodizela promjeni za minimalno 20 odsto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu jednog litra eurodizela na osnovu koje je formirana cijena voznih karata u važećem cjenovniku - naglasili su iz odjeljenja.

Napomenuli su da još nisu zaprimili zahtjev za poskupljenje karata od strane prevoznika.

Dodali su da je gradonačelnik Draško Stanivuković protiv povećanja cijena autobuskih karata te da je najavio da će Gradska uprava tražiti sve modalitete da do poskupljenja ne dođe.

Direktor preduzeća “Autoprevoz” Dejan Mijić kazao je da su se cijene karata proteklih godina čak i smanjivale kada je gorivo poskupljivalo.

- Sve je poskupjelo osim karata, a sad smo negdje na granici da se poveća cijena. Kada cijena eurodizela na pumpama dostigne 2,56 KM, onda će doći do razgovora između grada i prevoznika o povećanju cijena karata - rekao je Mijić za “Glas Srpske”.

Subvencije

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve podsjetili su da grad izdvaja više od 80.000 KM kako bi se kvalitet javnog prevoza podigao na viši nivo i time povećao broj korisnika.

- Izdvajanja za javni prevoz ove godine premašila su 1,2 miliona KM, što je najviše što je grad ikada izdvajao za ove namjene - rekli su iz Odjeljenja i dodali da je grad obezbijedio i besplatne mjesečne karate za penzionere sa penzijom do 250 KM, dok su za one sa penzijama većim od 250 KM cijena karte smanjena za 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana