Јурњавом на бициклима угрожавају пјешаке

Невена Рељић
Јурњавом на бициклима угрожавају пјешаке

БАЊАЛУКА - Централна градска пјешачка зона, улица Веселина Маслеше, у посљедње вријеме постала је права стаза на којој се неодговорни појединци тркају бициклима. Шетачи популарном Господском улицом им дођу као “штапови” за слалом. Осим страха код пјешака и понеког мањег контакта, до сада није било озбиљнијих несрећа, али је негодовање грађана све чешће. Дио њих се обратио “Гласу Српске”.

- Надлежне службе би требало да реагују, поготово у вечерњим часовима када појединци, што би народ рекао, бјесне на бициклима. Возе на једном точку, нагло скрећу, јуре и многима смета та сулуда вожња. То најчешће раде они млађе животне доби који не воде рачуна о шетачима. Присуствовала сам сцени када је бициклиста закачио дјевојчицу. Ма није се ни окренуо, а камоли зауставио - испричала је становница центра града Божана Петковић.

С њом је сагласан и становник Нове вароши Славен Петровић, који бицикл користи као превозно средство, али истиче да су због несавјесних појединаца на удару критика и они који поштују прописе.

- Они старији и озбиљнији бициклисти су обазриви јер су свјесни свих могућих посљедица вожње кроз пјешачку зону. Они поштују правила и Господском улицом свог двоточкаша гурају поред себе. Међутим, виђам и оне који безобзирном вожњом угрожавају и себе и друге. Ту би полиција требало да заведе ред  - рекао је Петровић.

У Градској управи истичу да поштовање саобраћајне сигнализације контролише полиција, те упозоравају све појединце који не поштују прописе да ће бити кажњени у складу са законом.

- Саобраћајни знак забране за сва средства превоза стоји на почетку улице Веселина Маслеше, а саобраћај је дозвољен искључиво за доставна возила, и то од 22 часа до седам часова ујутро - казали су из Градске управе.

Тротинети

У посљедње вријеме све чешће грађани као превозно средство користе и електричне тротинете, којима се возе пјешачким стазама.

- Ни они не би требало да се возе тротоарима, поготово јер су нечујни, па када долазе пјешаку с леђа неријетко их препадну или закаче. И ту област треба законски регулисати - казали су грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана