Jurnjavom na biciklima ugrožavaju pješake

Nevena Reljić
Jurnjavom na biciklima ugrožavaju pješake

BANjALUKA - Centralna gradska pješačka zona, ulica Veselina Masleše, u posljednje vrijeme postala je prava staza na kojoj se neodgovorni pojedinci trkaju biciklima. Šetači popularnom Gospodskom ulicom im dođu kao “štapovi” za slalom. Osim straha kod pješaka i ponekog manjeg kontakta, do sada nije bilo ozbiljnijih nesreća, ali je negodovanje građana sve češće. Dio njih se obratio “Glasu Srpske”.

- Nadležne službe bi trebalo da reaguju, pogotovo u večernjim časovima kada pojedinci, što bi narod rekao, bjesne na biciklima. Voze na jednom točku, naglo skreću, jure i mnogima smeta ta suluda vožnja. To najčešće rade oni mlađe životne dobi koji ne vode računa o šetačima. Prisustvovala sam sceni kada je biciklista zakačio djevojčicu. Ma nije se ni okrenuo, a kamoli zaustavio - ispričala je stanovnica centra grada Božana Petković.

S njom je saglasan i stanovnik Nove varoši Slaven Petrović, koji bicikl koristi kao prevozno sredstvo, ali ističe da su zbog nesavjesnih pojedinaca na udaru kritika i oni koji poštuju propise.

- Oni stariji i ozbiljniji biciklisti su obazrivi jer su svjesni svih mogućih posljedica vožnje kroz pješačku zonu. Oni poštuju pravila i Gospodskom ulicom svog dvotočkaša guraju pored sebe. Međutim, viđam i one koji bezobzirnom vožnjom ugrožavaju i sebe i druge. Tu bi policija trebalo da zavede red  - rekao je Petrović.

U Gradskoj upravi ističu da poštovanje saobraćajne signalizacije kontroliše policija, te upozoravaju sve pojedince koji ne poštuju propise da će biti kažnjeni u skladu sa zakonom.

- Saobraćajni znak zabrane za sva sredstva prevoza stoji na početku ulice Veselina Masleše, a saobraćaj je dozvoljen isključivo za dostavna vozila, i to od 22 časa do sedam časova ujutro - kazali su iz Gradske uprave.

Trotineti

U posljednje vrijeme sve češće građani kao prevozno sredstvo koriste i električne trotinete, kojima se voze pješačkim stazama.

- Ni oni ne bi trebalo da se voze trotoarima, pogotovo jer su nečujni, pa kada dolaze pješaku s leđa nerijetko ih prepadnu ili zakače. I tu oblast treba zakonski regulisati - kazali su građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana