Још једна међународна награда за Mарка Ђукановића - доцента на бањалучком ПМФ-у

СРНА
Још једна међународна награда за Mарка Ђукановића - доцента на бањалучком ПМФ-у

НОВИ ГРАД - Доцент на Природно-математичком факултету /ПМФ/ Универзитета у Бањалуци Марко Ђукановић члан је тима чији је рад проглашен најбољим на "Евостаровој" конференцији на Универзитету Ебриствит у Велсу.

Ђукановић и још три аутора освојили су ову награду за рад "Смјернице засноване на неуронској мрежи за БРКГА: примјена за најдужи заједнички проблем квадратне супсеквенце" /A Neural Network-based Guidance for BRKGA: An Application to the Longest Common Square Subsequence Problem, а конференција је одржана од 3. до 5. априла.

Он је изјавио Срни да је награда резултат међународне сарадње ПМФ-а Универзитета у Бањалуци са бечким Универзитетом технологије, те Института за истраживање вјештачке интелигенције /АААИ/ при Аутономном универзитету у Барселони. Претходно је, након процеса рецензије, комисија номиновала овај рад за најбољи.

"Конференцији је присуствовао студент докторских студија Жауме Решак, који је и представио резултате нашег истраживања. На бази презентације и садржаја комисија је наградила наш рад наградом за најбољи", рекао је Ђукановић.

Он је навео да су у овом раду показали да се информације из добро трениране неуронске мреже могу инкорпорирати у еволутивни оптимизациони алгоритам као подршка доношењу бољих одлука у претрази за бољим рјешењима.

"Хибридизација чистих оптимизационих алгоритама са моделима машинског учења тренутно је једна од најпопуларнијих и најбрже растућих области у пољу комбинаторне оптимизације, операционих истраживања и машинског учења уопште", истакао је Ђукановић.

Ђукановић и његов колега Александар Картељ освојили су прошле године треће мјесто на међународном такмичењу из симболичке регресије "Интерпретабилна симболичка регресија за науку о подацима".

Осим тога, Ђукановић је прошле године добио награду за најбољи научни рад на међународној конференцији о примијењеној вјештачкој интелигенцији, одржаној у Крагујевцу, и то за рад "Интеграција ограничења највишег нивоа у алгоритам претраживања симболичке регресије". Он је добитник и Дунавске награде за младог научника 2022. године.

Марко Ђукановић завршио је 2009. гимназију у Новом Граду као ученик генерације, а исте године уписао је општи смјер математике и информатике на бањалучком ПМФ-у, који је завршио 2013. године са просјечном оцјеном 9,87.

Ђукановић је добитник Златне плакете за студента генерације на ПМФ-у, гдје је биран у својству асистента 2014. године.

На ПМФ-у је 2016. године завршио и мастер студије математике, са просјечном оцјеном 10. Докторске студије из рачунарских наука Ђукановић је започео 2017. године на Техничком универзитету у Бечу, на Институту за логику и израчунавање у оквиру Факултета за информатику, под менторством професора Гинтера Рајдла и успјешно их завршио 2021. године, са највишом похвалом.

Он је изабран у звање доцента на Одсјеку за математику и информатику бањалучког ПМФ-а 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана