Još jedna međunarodna nagrada za Marka Đukanovića - docenta na banjalučkom PMF-u

SRNA
Još jedna međunarodna nagrada za Marka Đukanovića - docenta na banjalučkom PMF-u

NOVI GRAD - Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu /PMF/ Univerziteta u Banjaluci Marko Đukanović član je tima čiji je rad proglašen najboljim na "Evostarovoj" konferenciji na Univerzitetu Ebristvit u Velsu.

Đukanović i još tri autora osvojili su ovu nagradu za rad "Smjernice zasnovane na neuronskoj mreži za BRKGA: primjena za najduži zajednički problem kvadratne supsekvence" /A Neural Network-based Guidance for BRKGA: An Application to the Longest Common Square Subsequence Problem, a konferencija je održana od 3. do 5. aprila.

On je izjavio Srni da je nagrada rezultat međunarodne saradnje PMF-a Univerziteta u Banjaluci sa bečkim Univerzitetom tehnologije, te Instituta za istraživanje vještačke inteligencije /AAAI/ pri Autonomnom univerzitetu u Barseloni. Prethodno je, nakon procesa recenzije, komisija nominovala ovaj rad za najbolji.

"Konferenciji je prisustvovao student doktorskih studija Žaume Rešak, koji je i predstavio rezultate našeg istraživanja. Na bazi prezentacije i sadržaja komisija je nagradila naš rad nagradom za najbolji", rekao je Đukanović.

On je naveo da su u ovom radu pokazali da se informacije iz dobro trenirane neuronske mreže mogu inkorporirati u evolutivni optimizacioni algoritam kao podrška donošenju boljih odluka u pretrazi za boljim rješenjima.

"Hibridizacija čistih optimizacionih algoritama sa modelima mašinskog učenja trenutno je jedna od najpopularnijih i najbrže rastućih oblasti u polju kombinatorne optimizacije, operacionih istraživanja i mašinskog učenja uopšte", istakao je Đukanović.

Đukanović i njegov kolega Aleksandar Kartelj osvojili su prošle godine treće mjesto na međunarodnom takmičenju iz simboličke regresije "Interpretabilna simbolička regresija za nauku o podacima".

Osim toga, Đukanović je prošle godine dobio nagradu za najbolji naučni rad na međunarodnoj konferenciji o primijenjenoj vještačkoj inteligenciji, održanoj u Kragujevcu, i to za rad "Integracija ograničenja najvišeg nivoa u algoritam pretraživanja simboličke regresije". On je dobitnik i Dunavske nagrade za mladog naučnika 2022. godine.

Marko Đukanović završio je 2009. gimnaziju u Novom Gradu kao učenik generacije, a iste godine upisao je opšti smjer matematike i informatike na banjalučkom PMF-u, koji je završio 2013. godine sa prosječnom ocjenom 9,87.

Đukanović je dobitnik Zlatne plakete za studenta generacije na PMF-u, gdje je biran u svojstvu asistenta 2014. godine.

Na PMF-u je 2016. godine završio i master studije matematike, sa prosječnom ocjenom 10. Doktorske studije iz računarskih nauka Đukanović je započeo 2017. godine na Tehničkom univerzitetu u Beču, na Institutu za logiku i izračunavanje u okviru Fakulteta za informatiku, pod mentorstvom profesora Gintera Rajdla i uspješno ih završio 2021. godine, sa najvišom pohvalom.

On je izabran u zvanje docenta na Odsjeku za matematiku i informatiku banjalučkog PMF-a 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana