Јелена Куртиновић, в. д. директора Центра за предшколско васпитање и образовање: До 2024. без листа чекања у вртићима

Александар Стојановић
Јелена Куртиновић, в. д. директора Центра за предшколско васпитање и образовање: До 2024. без листа чекања у вртићима

БАЊАЛУКА - Протекле четири године у Центру за предшколско васпитање и образовање биле су изузетно успјешне, а остварени резултати реална су подлога за поновну кандидатуру за мјесто директора ове установе.

Рекла је ово у интервјуу за “Глас Српске” в. д. директора Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић, којој је 1. јуна истекао мандат на челу ове установе. Одборници Скупштине града требало би данас да дају сагласност за расписивање конкурса, а Куртиновићева је увјерена да заслужује нови мандат.

- У протекле четири године у изградњу објеката и опремање предшколских установа уложено је око 3,5 милиона КМ. Оно што бих посебно истакла је да смо, поред новца од Градске управе и властитих средстава, успјели да прикупимо око 1,2 милиона КМ донација што је невјероватан успјех - додала је Куртиновићева.

ГЛАС: Како бисте оцијенили протекле четири године, да ли сте задовољни?

КУРТИНОВИЋ: Радили смо заиста много и у томе смо имали велику подршку Градске управе и донатора. Да је у ранијим периодима рађено на овај начин, данас не бисмо имали оволики број дјеце на чекању и ријешили бисмо питање дугих листа чекања.

ГЛАС: Колики је тренутни број дјеце на чекању?

КУРТИНОВИЋ: Око 2.000, али тај број варира и зависи од много фактора. Реално је да је број активних кандидата између 800 и 1.000. То су они који заиста треба да крену у вртић, јер има родитеља који дијете пријаве по рођењу и чекају до треће године дјетета, јер за сваки мјесец на листи чекања они добијају један бод.

ГЛАС: Када би тај број могао бити смањен на нулу или неки прихватљив број дјеце на чекању?

КУРТИНОВИЋ: Ако бисмо наставили градити и проширивати постојеће капацитете овим темпом, вјерујем да бисмо за четири до пет година имали простора за сву дјецу и да не би било више листа чекања.

ГЛАС: Који вртићи ће бити отворени до краја ове године?

КУРТИНОВИЋ: Тренутно се изводе радови на вртићима на Петрићевцу, у Куљанима, а прије два дана озваничен је почетак радова на новом дијелу “Јежеве кућице”. Само у та три вртића створиће се простор за 12 васпитно-образовних група, а родитељима из ових насеља биће ријешен вишедеценијски проблем.

 “Анђелак”

ГЛАС: Православни вртић “Анђелак” биће придружен Центру за предшколско образовање.

КУРТИНОВИЋ: Јесте, очекујемо да та одлука буде донесена на данашњој сједници Скупштине града. Ријеч је о веома опремљеном вртићу, на доброј локацији и са великим двориштем. Они су и до сада радили по свим важећим прописима, а до придруживања Центру долази због тога што ће на тај начин и они моћи да буду финансирани из буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана