Jelena Kurtinović, v. d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje: Do 2024. bez lista čekanja u vrtićima

Aleksandar Stojanović
Jelena Kurtinović, v. d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje: Do 2024. bez lista čekanja u vrtićima

BANjALUKA - Protekle četiri godine u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje bile su izuzetno uspješne, a ostvareni rezultati realna su podloga za ponovnu kandidaturu za mjesto direktora ove ustanove.

Rekla je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” v. d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović, kojoj je 1. juna istekao mandat na čelu ove ustanove. Odbornici Skupštine grada trebalo bi danas da daju saglasnost za raspisivanje konkursa, a Kurtinovićeva je uvjerena da zaslužuje novi mandat.

- U protekle četiri godine u izgradnju objekata i opremanje predškolskih ustanova uloženo je oko 3,5 miliona KM. Ono što bih posebno istakla je da smo, pored novca od Gradske uprave i vlastitih sredstava, uspjeli da prikupimo oko 1,2 miliona KM donacija što je nevjerovatan uspjeh - dodala je Kurtinovićeva.

GLAS: Kako biste ocijenili protekle četiri godine, da li ste zadovoljni?

KURTINOVIĆ: Radili smo zaista mnogo i u tome smo imali veliku podršku Gradske uprave i donatora. Da je u ranijim periodima rađeno na ovaj način, danas ne bismo imali ovoliki broj djece na čekanju i riješili bismo pitanje dugih lista čekanja.

GLAS: Koliki je trenutni broj djece na čekanju?

KURTINOVIĆ: Oko 2.000, ali taj broj varira i zavisi od mnogo faktora. Realno je da je broj aktivnih kandidata između 800 i 1.000. To su oni koji zaista treba da krenu u vrtić, jer ima roditelja koji dijete prijave po rođenju i čekaju do treće godine djeteta, jer za svaki mjesec na listi čekanja oni dobijaju jedan bod.

GLAS: Kada bi taj broj mogao biti smanjen na nulu ili neki prihvatljiv broj djece na čekanju?

KURTINOVIĆ: Ako bismo nastavili graditi i proširivati postojeće kapacitete ovim tempom, vjerujem da bismo za četiri do pet godina imali prostora za svu djecu i da ne bi bilo više lista čekanja.

GLAS: Koji vrtići će biti otvoreni do kraja ove godine?

KURTINOVIĆ: Trenutno se izvode radovi na vrtićima na Petrićevcu, u Kuljanima, a prije dva dana ozvaničen je početak radova na novom dijelu “Ježeve kućice”. Samo u ta tri vrtića stvoriće se prostor za 12 vaspitno-obrazovnih grupa, a roditeljima iz ovih naselja biće riješen višedecenijski problem.

 “Anđelak”

GLAS: Pravoslavni vrtić “Anđelak” biće pridružen Centru za predškolsko obrazovanje.

KURTINOVIĆ: Jeste, očekujemo da ta odluka bude donesena na današnjoj sjednici Skupštine grada. Riječ je o veoma opremljenom vrtiću, na dobroj lokaciji i sa velikim dvorištem. Oni su i do sada radili po svim važećim propisima, a do pridruživanja Centru dolazi zbog toga što će na taj način i oni moći da budu finansirani iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana