Јагма за буковином и пелетом

Јелена Стојишић
Јагма за буковином и пелетом

БАЊАЛУКА - Набавка огрева за предстојеће хладне дане у пуном је јеку, а у многим домаћинствима овај издатак представља велики удар за кућни буџет.

Они који се баве продајом дрва кажу да је потражња овог огрева на домаћем тржишту на истом нивоу већ годинама.

- Препорука купцима је да дрва набављају у мају и јуну, прије саме сезоне, јер је тада цијена нижа. Наш народ купује дрва углавном пред јесен, у августу, септембру и октобру. Сада је велика потражња за дрвима, а они који се одлуче на тај начин гријања морају чекати поруџбину и до десет дана - рекао је Јово Б. који годинама продаје дрва.

Највише се купује буков огрев, а просјечно домаћинство узима од три до четири палете.

- Цијена палете је 200 КМ, а у њој се налази 1,7 метара дрва - испричао је трговац који није желио да му објавимо име.

Продавци пелета казали су да је из године у годину све већа потражња за овим енергентом, јер је практичнији за употребу и не захтијева додатне послове као што су резање и цијепање.

- Цијена пелета у ово доба године је остала иста као и лани. Суграђани који се одлуче за овакав начин гријања за тону пелета треба да издвоје 320 КМ - рекао је један продавац пелета за “Глас Српске”.

Додао је да су у понуди двије врсте пелета.

- Гријање на пелет пружа већу удобност јер је све аутоматизовано, од паљења, гријања па до чишћења. Сматрам да је једина препрека грађанима да се одлуче на овакав начин гријања куповина радијатора и развођење цијеви по кући, јер је то ипак велика инвестиција. Цијене се крећу у распону од 300 до 340 КМ у зависности од тога да ли је прва или друга класа. У палетама се налази 65 врећа по 15 килограма - поручили су из предузећа које се бави продајом пелета.

Потражња угља обично крене нешто касније, када температура падне, јер се овај енергент приликом ложења комбинује са дрвима. За тону угља из кућног буџета потребно је издвојити 200 КМ.

Становник Лауша Љубинко Ј. рекао је да дрва традиционално набавља љети, у јулу, и тако сваке године спремно дочека зиму.

- Дрва у цјепаницама сам пазарио по цијени од 80 КМ по метру, а цијена варира у зависности од квалитета дрвета. Ништа не може замијенити смирујући звук пуцкетања дрвета у камину и топлу атмосферу у дугим хладним зимским ноћима - рекао је овај Бањалучанин.

Пензионери

Пензионери кажу да су им цијене високе у односу на пензије.

- Супруг и ја живимо од једне пензије која није довољна за наше потребе. Ове године наручили смо пет метара дрва већ у мају која смо морали платити у двије рате јер нисмо били у могућности да платимо одмах 300 КМ. Поред тога, морали смо додатно платити и цијепање десет КМ по метру - казала је Госпава К. из Лазарева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана