Jagma za bukovinom i peletom

Jelena Stojišić
Jagma za bukovinom i peletom

BANjALUKA - Nabavka ogreva za predstojeće hladne dane u punom je jeku, a u mnogim domaćinstvima ovaj izdatak predstavlja veliki udar za kućni budžet.

Oni koji se bave prodajom drva kažu da je potražnja ovog ogreva na domaćem tržištu na istom nivou već godinama.

- Preporuka kupcima je da drva nabavljaju u maju i junu, prije same sezone, jer je tada cijena niža. Naš narod kupuje drva uglavnom pred jesen, u avgustu, septembru i oktobru. Sada je velika potražnja za drvima, a oni koji se odluče na taj način grijanja moraju čekati porudžbinu i do deset dana - rekao je Jovo B. koji godinama prodaje drva.

Najviše se kupuje bukov ogrev, a prosječno domaćinstvo uzima od tri do četiri palete.

- Cijena palete je 200 KM, a u njoj se nalazi 1,7 metara drva - ispričao je trgovac koji nije želio da mu objavimo ime.

Prodavci peleta kazali su da je iz godine u godinu sve veća potražnja za ovim energentom, jer je praktičniji za upotrebu i ne zahtijeva dodatne poslove kao što su rezanje i cijepanje.

- Cijena peleta u ovo doba godine je ostala ista kao i lani. Sugrađani koji se odluče za ovakav način grijanja za tonu peleta treba da izdvoje 320 KM - rekao je jedan prodavac peleta za “Glas Srpske”.

Dodao je da su u ponudi dvije vrste peleta.

- Grijanje na pelet pruža veću udobnost jer je sve automatizovano, od paljenja, grijanja pa do čišćenja. Smatram da je jedina prepreka građanima da se odluče na ovakav način grijanja kupovina radijatora i razvođenje cijevi po kući, jer je to ipak velika investicija. Cijene se kreću u rasponu od 300 do 340 KM u zavisnosti od toga da li je prva ili druga klasa. U paletama se nalazi 65 vreća po 15 kilograma - poručili su iz preduzeća koje se bavi prodajom peleta.

Potražnja uglja obično krene nešto kasnije, kada temperatura padne, jer se ovaj energent prilikom loženja kombinuje sa drvima. Za tonu uglja iz kućnog budžeta potrebno je izdvojiti 200 KM.

Stanovnik Lauša Ljubinko J. rekao je da drva tradicionalno nabavlja ljeti, u julu, i tako svake godine spremno dočeka zimu.

- Drva u cjepanicama sam pazario po cijeni od 80 KM po metru, a cijena varira u zavisnosti od kvaliteta drveta. Ništa ne može zamijeniti smirujući zvuk pucketanja drveta u kaminu i toplu atmosferu u dugim hladnim zimskim noćima - rekao je ovaj Banjalučanin.

Penzioneri

Penzioneri kažu da su im cijene visoke u odnosu na penzije.

- Suprug i ja živimo od jedne penzije koja nije dovoljna za naše potrebe. Ove godine naručili smo pet metara drva već u maju koja smo morali platiti u dvije rate jer nismo bili u mogućnosti da platimo odmah 300 KM. Pored toga, morali smo dodatno platiti i cijepanje deset KM po metru - kazala je Gospava K. iz Lazareva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana