Изложба “Предузеће Руди Чајавец” побудила велику пажњу: Оживљене успомене на црно-бијелом екрану

Тамара Бубњевић, Јелена Стојишић
Изложба “Предузеће Руди Чајавец” побудила велику пажњу: Оживљене успомене на црно-бијелом екрану

БАЊАЛУКА - Репродукцијом аутентичних снимака радне атмосфере у привредном гиганту “Руди Чајавецу” у четвртак у Културном центру “Бански двор” отворена је изложба посвећена 71. годишњици од оснивања овог предузећа.

Успомене су оживљене на телевизорима са црно-бијелим екраном произведеним у његовим погонима.

Посјетиоци су имали прилику да разгледају многобројне фотографије, захвалнице, повеље, дипломе, плакете и исјечке из новина. У изложбеној поставци су и необични експонати попут добро очуваних телевизора, фенова за сушење косе, дијелова за возила крагујевачке “Заставе”...

Аутор изложбе Слободан Рашић Бобара је отворио светковину посвећену чувеном бањалучком предузећу гдје је радило више од 10.000 радника.

- Срећан сам што су створени услови да се изложбом оживе сјећања на “Чајавец”, чији је утицај на град немјерљив. Био сам савременик те фабрике, иако никада нисам у њој радио. Сјећам се телевизора у својој кући који је мој отац купио. Слика на екрану је била црно-бијела. Посебно ме очарало то што је уређај произведен у мом родном граду - испричао је Рашић.

Додао је да су иноватори у “Чајавецу” били испред свога времена.

- Пет, шест година сам се распитивао и истраживао ову тему. Скупљао сам о овој фирми све од фотографија, летака, диплома, плаката, рекламног материјала до новинских исјечака - казао је Рашић.

Новинар Ердуан Катана, који је заједно са аутором прикупљао материјал за изложбу, истакао је да је важност предузећа била огромна.

- По квалитету поставке види да је изложба плод дугогодишњег рада и истраживања. Урађен је сјајан посао. Ово је свједочанство о једном времену, али истовремено и свједочанство о нечему чега више нема - рекао је Катана.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић изјавио је да му је велико задовољство што су након дуго припрема напокон успјели да отворе ову изложбу.

- Драго нам је што се у нашој установи културе отвара поставка која је омаж једном непролазном времену. Честитам аутору Бобари на великом труду и посвећености - закључио је Матовић.

Народни херој

Рудолф Руди Чајавец био је партизански пилот, један од пионира ваздухопловства Народно-ослободилачке војске Југославије. Фабрика која је основана 1950. године добила је име овог народног хероја. Предузеће је било симбол развоја града, али и цијеле регије. Имало је неколико погона који су израђивали електричне уређаје, опрему за аутомобилску индустрију, војну опрему... Један од најпознатијих производа био је из области медицине - пејсмејкер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана