Izložba “Preduzeće Rudi Čajavec” pobudila veliku pažnju: Oživljene uspomene na crno-bijelom ekranu

Tamara Bubnjević, Jelena Stojišić
Izložba “Preduzeće Rudi Čajavec” pobudila veliku pažnju: Oživljene uspomene na crno-bijelom ekranu

BANjALUKA - Reprodukcijom autentičnih snimaka radne atmosfere u privrednom gigantu “Rudi Čajavecu” u četvrtak u Kulturnom centru “Banski dvor” otvorena je izložba posvećena 71. godišnjici od osnivanja ovog preduzeća.

Uspomene su oživljene na televizorima sa crno-bijelim ekranom proizvedenim u njegovim pogonima.

Posjetioci su imali priliku da razgledaju mnogobrojne fotografije, zahvalnice, povelje, diplome, plakete i isječke iz novina. U izložbenoj postavci su i neobični eksponati poput dobro očuvanih televizora, fenova za sušenje kose, dijelova za vozila kragujevačke “Zastave”...

Autor izložbe Slobodan Rašić Bobara je otvorio svetkovinu posvećenu čuvenom banjalučkom preduzeću gdje je radilo više od 10.000 radnika.

- Srećan sam što su stvoreni uslovi da se izložbom ožive sjećanja na “Čajavec”, čiji je uticaj na grad nemjerljiv. Bio sam savremenik te fabrike, iako nikada nisam u njoj radio. Sjećam se televizora u svojoj kući koji je moj otac kupio. Slika na ekranu je bila crno-bijela. Posebno me očaralo to što je uređaj proizveden u mom rodnom gradu - ispričao je Rašić.

Dodao je da su inovatori u “Čajavecu” bili ispred svoga vremena.

- Pet, šest godina sam se raspitivao i istraživao ovu temu. Skupljao sam o ovoj firmi sve od fotografija, letaka, diploma, plakata, reklamnog materijala do novinskih isječaka - kazao je Rašić.

Novinar Erduan Katana, koji je zajedno sa autorom prikupljao materijal za izložbu, istakao je da je važnost preduzeća bila ogromna.

- Po kvalitetu postavke vidi da je izložba plod dugogodišnjeg rada i istraživanja. Urađen je sjajan posao. Ovo je svjedočanstvo o jednom vremenu, ali istovremeno i svjedočanstvo o nečemu čega više nema - rekao je Katana.

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što su nakon dugo priprema napokon uspjeli da otvore ovu izložbu.

- Drago nam je što se u našoj ustanovi kulture otvara postavka koja je omaž jednom neprolaznom vremenu. Čestitam autoru Bobari na velikom trudu i posvećenosti - zaključio je Matović.

Narodni heroj

Rudolf Rudi Čajavec bio je partizanski pilot, jedan od pionira vazduhoplovstva Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije. Fabrika koja je osnovana 1950. godine dobila je ime ovog narodnog heroja. Preduzeće je bilo simbol razvoja grada, ali i cijele regije. Imalo je nekoliko pogona koji su izrađivali električne uređaje, opremu za automobilsku industriju, vojnu opremu... Jedan od najpoznatijih proizvoda bio je iz oblasti medicine - pejsmejker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana