Изложба “Кућа књига без адресе - Библиотека и земљотрес”: Сјећање на пожртвованост библиотекара

И. Б.
Изложба “Кућа књига без адресе - Библиотека и земљотрес”: Сјећање на пожртвованост библиотекара

Бањалука - Изложба “Кућа књига без адресе - Библиотека и земљотрес” која пружа увид у рад библиотеке у ванредним условима, те пожртвованост библиотекара, отворена је у петак у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске (НУБРС). Изложбом је представљен период од 1969. до 1974. године.

- Приказани су хуманост, солидарност и колегијалност културне и стручне јавности, те комплексни односи са локалним властима приликом проналажења рјешења за проблеме - истакли су из НУБРС.

Додали су да су најизраженији проблеми били недостатак простора и немогућност да се књиге адекватно чувају и дају на употребу корисницима.

- Библиотека је упркос свим недаћама у континуитету обављала већи дио функција, првенствено оних које се тичу прикупљања, чувања, али и обраде грађе. Била је принуђена да отвара и затвара одјељења и огранке, те пресељава у привремене просторије и монтажне објекте. Годинама након земљотреса није била у могућности да се скући на једној адреси, што је пресудно утицало на општи тон изложбе - саопштили су из НУБРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана