Izložba “Kuća knjiga bez adrese - Biblioteka i zemljotres”: Sjećanje na požrtvovanost bibliotekara

I. B.
Izložba “Kuća knjiga bez adrese - Biblioteka i zemljotres”: Sjećanje na požrtvovanost bibliotekara

Banjaluka - Izložba “Kuća knjiga bez adrese - Biblioteka i zemljotres” koja pruža uvid u rad biblioteke u vanrednim uslovima, te požrtvovanost bibliotekara, otvorena je u petak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUBRS). Izložbom je predstavljen period od 1969. do 1974. godine.

- Prikazani su humanost, solidarnost i kolegijalnost kulturne i stručne javnosti, te kompleksni odnosi sa lokalnim vlastima prilikom pronalaženja rješenja za probleme - istakli su iz NUBRS.

Dodali su da su najizraženiji problemi bili nedostatak prostora i nemogućnost da se knjige adekvatno čuvaju i daju na upotrebu korisnicima.

- Biblioteka je uprkos svim nedaćama u kontinuitetu obavljala veći dio funkcija, prvenstveno onih koje se tiču prikupljanja, čuvanja, ali i obrade građe. Bila je prinuđena da otvara i zatvara odjeljenja i ogranke, te preseljava u privremene prostorije i montažne objekte. Godinama nakon zemljotresa nije bila u mogućnosti da se skući na jednoj adresi, što je presudno uticalo na opšti ton izložbe - saopštili su iz NUBRS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana