Изложба циклуса цртежа “Двојина” аутора Давора Папоње у организацији бањалучког Напретка

Г.С.
Изложба циклуса цртежа “Двојина” аутора Давора Папоње у организацији бањалучког Напретка

БАЊАЛУКА - Како је пандемија корона вируса пореметила све планове везане за културне манифестације у Бањалуци па тако су у подружница ХКД Напредак Подружнице у Бањалуци, одлучили изложбу циклус цртежа “Двојина” аутора Давора Папоње поставити online, док се не стекну увјети за нормалну поставку.

Изложба циклус цртежа “Двојина” је према плану и програму бањалучке подружнице ХКД Напредак требала бити организoвана крајем априла травња мјесеца у склопу пројекта “Стазама хрватске културе” који је препознат од канцеларије за Хрвате изван Републике Хрватске, као пројект од значаја за хрватски народ изван граница РХ.

- Циклус цртежа “Двојина” називом упућује на старославенску граматичку језичку конструкцију, која се тек као архаизам у нашем језику и данас може срести,чиме се алудира на положај хришћанства који је изгубио своју доминацију савременом свијету у којем живимо. Присуство ранохршћанске иконографије очитује се у јасном покушају сажимања визуалног језика аутохтоне предхршћанске културе и почетак конструисања властитог визуалног идентитета хршћанства, каже у саопштењу ХКД Напредак.

Аутор кроз радове покушава истражити себи блиску религијску прошлост гдје се присуство паганских елемената непрестано, попут двојине, провлачи кроз обреде и симболе, али који на први поглед и нису толико очити.

- Фигуре су увијек приказане у пару, алудирајући на двије стране исте медаље, које истовремено упућују на дуалност и јединство како у кршћанству, тако и на подвојеност сваког “универзалног” принципа” истиче кустос Амалија Стојсављевић.

“Овом изложбом желимо заинтригирати ширу јавност, а посебно млађу популацију да истражује о повијести своје религије, те исту им приближити и упознати их са врједнотама вјере” истиче предсједница ХКД Напредак подружница Бања Лука Ружица Шеварика

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана