Izložba ciklusa crteža “Dvojina” autora Davora Paponje u organizaciji banjalučkog Napretka

G.S.
Izložba ciklusa crteža “Dvojina” autora Davora Paponje u organizaciji banjalučkog Napretka

BANjALUKA - Kako je pandemija korona virusa poremetila sve planove vezane za kulturne manifestacije u Banjaluci pa tako su u podružnica HKD Napredak Podružnice u Banjaluci, odlučili izložbu ciklus crteža “Dvojina” autora Davora Paponje postaviti online, dok se ne steknu uvjeti za normalnu postavku.

Izložba ciklus crteža “Dvojina” je prema planu i programu banjalučke podružnice HKD Napredak trebala biti organizovana krajem aprila travnja mjeseca u sklopu projekta “Stazama hrvatske kulture” koji je prepoznat od kancelarije za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao projekt od značaja za hrvatski narod izvan granica RH.

- Ciklus crteža “Dvojina” nazivom upućuje na staroslavensku gramatičku jezičku konstrukciju, koja se tek kao arhaizam u našem jeziku i danas može sresti,čime se aludira na položaj hrišćanstva koji je izgubio svoju dominaciju savremenom svijetu u kojem živimo. Prisustvo ranohršćanske ikonografije očituje se u jasnom pokušaju sažimanja vizualnog jezika autohtone predhršćanske kulture i početak konstruisanja vlastitog vizualnog identiteta hršćanstva, kaže u saopštenju HKD Napredak.

Autor kroz radove pokušava istražiti sebi blisku religijsku prošlost gdje se prisustvo paganskih elemenata neprestano, poput dvojine, provlači kroz obrede i simbole, ali koji na prvi pogled i nisu toliko očiti.

- Figure su uvijek prikazane u paru, aludirajući na dvije strane iste medalje, koje istovremeno upućuju na dualnost i jedinstvo kako u kršćanstvu, tako i na podvojenost svakog “univerzalnog” principa” ističe kustos Amalija Stojsavljević.

“Ovom izložbom želimo zaintrigirati širu javnost, a posebno mlađu populaciju da istražuje o povijesti svoje religije, te istu im približiti i upoznati ih sa vrjednotama vjere” ističe predsjednica HKD Napredak podružnica Banja Luka Ružica Ševarika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana