Изградња пута преко "Воћњака" напредује добрим темпом

Срна
Изградња пута преко "Воћњака" напредује добрим темпом

БАЊАЛУКА- Сви велики јавни радови на подручју Бањалуке, упркос епидемиолошкој кризи, несметано се одвијају, укључујући и један од највећих пројеката – изградњу нове саобраћајнице преко "Воћњака", вриједне 2,7 милиона КМ, која ће направити нови спој између насеља Лауш и Паприковац и створити услове за изградњу новог насеља на овој локацији, саопштено је из Градске управе.

У оквиру изградње вијадукта који се налази на траси новог пута, ових дана завршено је бетонирање носивих греда на стубовима вијадукта.

- Без обзира на проблеме са актуелном епидемиолошком ситуацијом, можемо бити задовољни са до сада урађеним. Поред носивих греда које су бетониране, извођач је већ израдио 12 од укупно 25 носача који ће бити постављени на вијадукт -, навели су из градског Одјељења за саобраћај и путеве.

На другој страни градилишта, из правца насеља Лауш, будућа саобраћајница је спојена на канализацију од Црквене улице.

На овом дијелу трасе, тренутно се ради крак канализације преко нове трасе пута према вијадукту.

Из Градске управе истичу да је нова комунална инфраструктура неопходна јер се, изградњом ове саобраћајнице, отвара могућност претварања садашњег, запуштеног воћњака у модерно насеље са свим потребним садржајима.

Осим канализације, како наводу у Градској управи, биће изграђена и водоводна мрежа и расвјета.

Изградња ове саобраћајнице један је од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевних инфраструктурних пројеката у граду, вриједан 2,7 милиона КМ.

Према пројекту, предвиђена је изградња саобраћајнице у дужини од 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом, која ће направити спој Паприковца и Лауша, од цркве преко "Воћњака" па до Улице Јована Рашковића, гдје ће бити изграђена нова раскрсница са Зеленгорском улице.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се град Бањалука, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег "Воћњака", а средства за изградњу обезбиједила је Влада Републике Српске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана