Izgradnja puta preko "Voćnjaka" napreduje dobrim tempom

Srna
Izgradnja puta preko "Voćnjaka" napreduje dobrim tempom

BANjALUKA- Svi veliki javni radovi na području Banjaluke, uprkos epidemiološkoj krizi, nesmetano se odvijaju, uključujući i jedan od najvećih projekata – izgradnju nove saobraćajnice preko "Voćnjaka", vrijedne 2,7 miliona KM, koja će napraviti novi spoj između naselja Lauš i Paprikovac i stvoriti uslove za izgradnju novog naselja na ovoj lokaciji, saopšteno je iz Gradske uprave.

U okviru izgradnje vijadukta koji se nalazi na trasi novog puta, ovih dana završeno je betoniranje nosivih greda na stubovima vijadukta.

- Bez obzira na probleme sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, možemo biti zadovoljni sa do sada urađenim. Pored nosivih greda koje su betonirane, izvođač je već izradio 12 od ukupno 25 nosača koji će biti postavljeni na vijadukt -, naveli su iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Na drugoj strani gradilišta, iz pravca naselja Lauš, buduća saobraćajnica je spojena na kanalizaciju od Crkvene ulice.

Na ovom dijelu trase, trenutno se radi krak kanalizacije preko nove trase puta prema vijaduktu.

Iz Gradske uprave ističu da je nova komunalna infrastruktura neophodna jer se, izgradnjom ove saobraćajnice, otvara mogućnost pretvaranja sadašnjeg, zapuštenog voćnjaka u moderno naselje sa svim potrebnim sadržajima.

Osim kanalizacije, kako navodu u Gradskoj upravi, biće izgrađena i vodovodna mreža i rasvjeta.

Izgradnja ove saobraćajnice jedan je od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu, vrijedan 2,7 miliona KM.

Prema projektu, predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Paprikovca i Lauša, od crkve preko "Voćnjaka" pa do Ulice Jovana Raškovića, gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom ulice.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se grad Banjaluka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg "Voćnjaka", a sredstva za izgradnju obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana