Изградња колског прелаза коштаће 5,8 милиона КМ

Невена Рељић
Изградња колског прелаза коштаће 5,8 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Изградња новог моста у Доцу требало би да почне ове јесени, а у првој од пет фаза биће грађен колски мост вриједности 5,8 милиона КМ. Планирано је да радови у првој фази трају 18 мјесеци.

Казао је ово за “Глас Српске” начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић и додао да ће од укупне вриједности прве фазе 1,7 милиона евра бити обезбијеђено из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

- Разлику до укупне вриједности финансираће град. Планирано је да јавна набавка са ЕБРД-ом траје мјесец. Ова јавна набавка је расписана прошле седмице, тако да очекујемо да ће то средином сљедећег мјесеца бити завршено и да ћемо до краја године увести извођача у прву фазу радова. То ће обухватити премошћавање двије обале Врбаса, односно изградњу колског моста - нагласио је Сандић.

Рјешавање имовинско-правних односа је у завршној фази, а одлука о експропријацији непокретности на дијелу саобраћајног чворишта код Кастела објављена је у сриједу.

- По окончању урбанистичко-техничке документације, очекујемо издавање грађевинске дозволе, чиме ће и званично бити окончане све правне радње потребне за изградњу моста - рекао је Сандић.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић раније је изјавио да је изградња овог моста импозантан пројекат за град, који ће тећи по фазама.

- Прва фаза је изградња самог колског моста, друга је изградња саобраћајница с једне и друге стране моста. Затим слиједи градња кружног тока на Булевару цара Душана и паралелно с тим уређење подмостовља - рекао је Станаревић.

Наиме, планирано је да овај мост, највећи инфраструктурни пројекат у области саобраћаја, због којег ће и многе улице морати бити проширене, повеже центар града с једне стране и насеља Обилићево и Старчевицу с друге стране.

Естетска вриједност

Намјера градске администрације је да мост уз функционалну вриједност у повезивању двије обале Врбаса има и високу естетску вриједност. У плану је и да испод моста буду постављене клупе, изграђено игралиште и шеталиште, а такође подмостовље ће бити богато зеленилом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана