Izgradnja kolskog prelaza koštaće 5,8 miliona KM

Nevena Reljić
Izgradnja kolskog prelaza koštaće 5,8 miliona KM

BANjALUKA - Izgradnja novog mosta u Docu trebalo bi da počne ove jeseni, a u prvoj od pet faza biće građen kolski most vrijednosti 5,8 miliona KM. Planirano je da radovi u prvoj fazi traju 18 mjeseci.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić i dodao da će od ukupne vrijednosti prve faze 1,7 miliona evra biti obezbijeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

- Razliku do ukupne vrijednosti finansiraće grad. Planirano je da javna nabavka sa EBRD-om traje mjesec. Ova javna nabavka je raspisana prošle sedmice, tako da očekujemo da će to sredinom sljedećeg mjeseca biti završeno i da ćemo do kraja godine uvesti izvođača u prvu fazu radova. To će obuhvatiti premošćavanje dvije obale Vrbasa, odnosno izgradnju kolskog mosta - naglasio je Sandić.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa je u završnoj fazi, a odluka o eksproprijaciji nepokretnosti na dijelu saobraćajnog čvorišta kod Kastela objavljena je u srijedu.

- Po okončanju urbanističko-tehničke dokumentacije, očekujemo izdavanje građevinske dozvole, čime će i zvanično biti okončane sve pravne radnje potrebne za izgradnju mosta - rekao je Sandić.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević ranije je izjavio da je izgradnja ovog mosta impozantan projekat za grad, koji će teći po fazama.

- Prva faza je izgradnja samog kolskog mosta, druga je izgradnja saobraćajnica s jedne i druge strane mosta. Zatim slijedi gradnja kružnog toka na Bulevaru cara Dušana i paralelno s tim uređenje podmostovlja - rekao je Stanarević.

Naime, planirano je da ovaj most, najveći infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja, zbog kojeg će i mnoge ulice morati biti proširene, poveže centar grada s jedne strane i naselja Obilićevo i Starčevicu s druge strane.

Estetska vrijednost

Namjera gradske administracije je da most uz funkcionalnu vrijednost u povezivanju dvije obale Vrbasa ima i visoku estetsku vrijednost. U planu je i da ispod mosta budu postavljene klupe, izgrađeno igralište i šetalište, a takođe podmostovlje će biti bogato zelenilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana