Изабрана идејна рјешења за бањалучки градски парк

ГС
Foto: Град Бањалука

За идејно рјешење новог градског парка, као највеће уређене зелене површине у граду која ће да пружи различите садржаје потребне грађанима, додјељене су двије друге и двије треће награде.

С обзиром на то да ниједан пријављени рад у цјелости није одговорио програмским задацима конкурса, Комисија је одлучила да се додијеле двије једнако вриједне друге награде у новчаном износу од по 7.500 евра ауторском тиму из Србије којег чине: Федор Јурић, дипл.инж.арх, Огњен Граовац, дипл.инж.арх. и Лука Бунчић, дипл.инж.арх, те ауторском тиму из Бање Луке у саставу: Nikolina Hassam Dorsen, Срђан Лакић и Андреа Јаничић.

Двије једнако вриједне треће награде у износу од по 3.750 евра додјељују се ауторском тиму из Италије (Amina Chouairi, Alessandro de Cadilhac, Camilla Di Nicola, Geronimo Felici Fioravanti i Chiara Magnini) и тиму из Србије (Петар Тошић, маст.инж.арх, Теодора Јеремић, маст.инж.арх, Невена Петровић, маст.инж.арх, Јован Јовановић, маст.инж.арх. и Бобан Тошић, дипл.инж.пејз.арх.).

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је како ће највећи градски парк дати нови изглед Бањој Луци.

-Једно од идејних рјешења, али не и коначно, које нам је привукло највише пажње и које ћемо комбиновати са још техничких и визуелних елемената из других идејних рјешења која су нам пристигла .Циљ нам је да ове године започнемо радове на овом пројекту у износу од преко милион КМ, а укупна вриједност пројекта износиће преко 10 милиона КМ. Све ово ће Бањој Луци дати нови изглед и трајни печат- рекао је градоначелник.

За израду пројекта будућег парка искористиће се елементи из изабраних рјешења који одговарају траженим задацима постављеним конкурсом, а као основа ће бити кориштено представљено рјешење, с обзиром на то да ниједан конкурсни рад није понудио све планиране садржаје у парку, попут: језера, амфитеатра, зелене оазе, простора за пикник и излетишта, поглед на Врбас уз плажу и слично.

Иначе, на Међународни општи јавни конкурс за израду идејног пејзажно урбанистичко-архитектонског рјешења парка уз Булевар српске војске у Бањој Луци пристигао је 31 рад.

Градоначелник је позвао и грађане да путем друштвених мрежа града изнесу своја мишљења о елементима који би требало да се нађу на подручју новог градског парка, те о детаљима које је потребно унаприједити, наведено је на сајту Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана