Izabrana idejna rješenja za banjalučki gradski park

GS
Foto: Grad Banjaluka

Za idejno rješenje novog gradskog parka, kao najveće uređene zelene površine u gradu koja će da pruži različite sadržaje potrebne građanima, dodjeljene su dvije druge i dvije treće nagrade.

S obzirom na to da nijedan prijavljeni rad u cjelosti nije odgovorio programskim zadacima konkursa, Komisija je odlučila da se dodijele dvije jednako vrijedne druge nagrade u novčanom iznosu od po 7.500 evra autorskom timu iz Srbije kojeg čine: Fedor Jurić, dipl.inž.arh, Ognjen Graovac, dipl.inž.arh. i Luka Bunčić, dipl.inž.arh, te autorskom timu iz Banje Luke u sastavu: Nikolina Hassam Dorsen, Srđan Lakić i Andrea Janičić.

Dvije jednako vrijedne treće nagrade u iznosu od po 3.750 evra dodjeljuju se autorskom timu iz Italije (Amina Chouairi, Alessandro de Cadilhac, Camilla Di Nicola, Geronimo Felici Fioravanti i Chiara Magnini) i timu iz Srbije (Petar Tošić, mast.inž.arh, Teodora Jeremić, mast.inž.arh, Nevena Petrović, mast.inž.arh, Jovan Jovanović, mast.inž.arh. i Boban Tošić, dipl.inž.pejz.arh.).

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako će najveći gradski park dati novi izgled Banjoj Luci.

-Jedno od idejnih rješenja, ali ne i konačno, koje nam je privuklo najviše pažnje i koje ćemo kombinovati sa još tehničkih i vizuelnih elemenata iz drugih idejnih rješenja koja su nam pristigla .Cilj nam je da ove godine započnemo radove na ovom projektu u iznosu od preko milion KM, a ukupna vrijednost projekta iznosiće preko 10 miliona KM. Sve ovo će Banjoj Luci dati novi izgled i trajni pečat- rekao je gradonačelnik.

Za izradu projekta budućeg parka iskoristiće se elementi iz izabranih rješenja koji odgovaraju traženim zadacima postavljenim konkursom, a kao osnova će biti korišteno predstavljeno rješenje, s obzirom na to da nijedan konkursni rad nije ponudio sve planirane sadržaje u parku, poput: jezera, amfiteatra, zelene oaze, prostora za piknik i izletišta, pogled na Vrbas uz plažu i slično.

Inače, na Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog pejzažno urbanističko-arhitektonskog rješenja parka uz Bulevar srpske vojske u Banjoj Luci pristigao je 31 rad.

Gradonačelnik je pozvao i građane da putem društvenih mreža grada iznesu svoja mišljenja o elementima koji bi trebalo da se nađu na području novog gradskog parka, te o detaljima koje je potrebno unaprijediti, navedeno je na sajtu Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana