Из “Водовода” најављују бројне олакшице: Попусти за прикључење на мрежу и до 50 одсто

Александар Стојановић
Из “Водовода” најављују бројне олакшице: Попусти за прикључење на мрежу и до 50 одсто

БАЊАЛУКА - “Водовод” је, у сарадњи са Градском управом, припремио олакшице за прикључење нових, преприкључење старих корисника и субвенције за становништво у стању социјалне потребе, а у септембру почиње изградња нових 50 километара мреже у оквиру пројекта “Вода 2”.

Ова одлука дио је пакета помоћи становништву, а директор “Водовода” Зоран Поповић истакао је да су се на овај корак одлучили како би бар дјелимично олакшали грађанима који су, као и привредници, осјетили посљедице вируса корона.

- За нове кориснике предвиђен је попуст од 15 одсто уколико уплате цјелокупан износ, док је за преприкључење корисника на нову водоводну мрежу предвиђен попуст од 50 одсто. И у овом случају на уплату цјелокупног износа биће одобрено додатних 15 одсто попуста. У оба случаја, грађани ће моћи да плате износ у шест једнаких рата - казао је Поповић.

Он је додао да је ово предузеће покренуло и иницијативу да Скупштина града у наредном периоду донесе одлуку о субвенцији дијела потрошње за кориснике Центра за социјални рад.

- Конкретно, стални корисници Центра, којих сада има око 1.100, град ће субвенционисати са три кубика воде по члану. Дакле, ако је један члан четворочлане породице стални корисник Центра, он остварује субвенцију за сваког члана породице - нагласио је Поповић и додао да се разматра и могућност ослобађања од плаћања прикључка на мрежу свих нових корисника, који су регистровани у Центру за социјални рад.

Нови пакети подршке становништву биће укључени у ребаланс буџета, који би требало да буде предложен Скупштини града почетком септембра.

Градоначелник Игор Радојичић најавио је да ће 3. септембра бити потписан споразум у вези са градњом у оквиру пројекта “Вода 2”, у тренутку док се неки од пројеката из “Воде 1” приводе крају.

- Очекивали смо да то буде у марту, али због епидемије је све помјерено и ушли смо у нове преговоре са ЕБРД-ом, али је договорен потпис споразума за комплетан пројекат и споразум који би укључивао донацију Европске уније од осам милиона КМ за “Воду 3” - казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, за цјелокупан пројекат предвиђено је 2,8 милиона КМ, а завршетак радова предвиђен је у септембру 2022. године.

- Пројеката “Вода 2” укључује водоводе у Тузланској, Српских устаника, Браће Милетића, као завршетак водовода Јагаре, гдје је већ окончана прва фаза. Такође, биће проширен подсистем “Звијезда” у оквиру Црног врела, односно водоводи Бистрица, Кременовићи, Гаковићи, Бркићи и неколико мањих подсистема. У овом пакету је велики подсистем Бронзани Мајдан, затим изградња пумпних станица и улазак у систем Кмећани и Обровац - нагласио је Радојичић.

“Вода 1”

Пројекат “Вода 1”, који је почео прошле године, комплетно би требало да буде завршен на љето идуће године.

- До 15. септембра очекује се завршетак водовода за Чесму 3 и 4, те за Горњу Пискавицу, а до 15. октобра водовод за Радосавску. Из овог пакета, раније су завршени водоводи у горњој зони Зеленог вира, у Чесми 2, Кајмакчаланској и Шумадијској улици - навео је Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана