Iz “Vodovoda” najavljuju brojne olakšice: Popusti za priključenje na mrežu i do 50 odsto

Aleksandar Stojanović
Iz “Vodovoda” najavljuju brojne olakšice: Popusti za priključenje na mrežu i do 50 odsto

BANjALUKA - “Vodovod” je, u saradnji sa Gradskom upravom, pripremio olakšice za priključenje novih, prepriključenje starih korisnika i subvencije za stanovništvo u stanju socijalne potrebe, a u septembru počinje izgradnja novih 50 kilometara mreže u okviru projekta “Voda 2”.

Ova odluka dio je paketa pomoći stanovništvu, a direktor “Vodovoda” Zoran Popović istakao je da su se na ovaj korak odlučili kako bi bar djelimično olakšali građanima koji su, kao i privrednici, osjetili posljedice virusa korona.

- Za nove korisnike predviđen je popust od 15 odsto ukoliko uplate cjelokupan iznos, dok je za prepriključenje korisnika na novu vodovodnu mrežu predviđen popust od 50 odsto. I u ovom slučaju na uplatu cjelokupnog iznosa biće odobreno dodatnih 15 odsto popusta. U oba slučaja, građani će moći da plate iznos u šest jednakih rata - kazao je Popović.

On je dodao da je ovo preduzeće pokrenulo i inicijativu da Skupština grada u narednom periodu donese odluku o subvenciji dijela potrošnje za korisnike Centra za socijalni rad.

- Konkretno, stalni korisnici Centra, kojih sada ima oko 1.100, grad će subvencionisati sa tri kubika vode po članu. Dakle, ako je jedan član četvoročlane porodice stalni korisnik Centra, on ostvaruje subvenciju za svakog člana porodice - naglasio je Popović i dodao da se razmatra i mogućnost oslobađanja od plaćanja priključka na mrežu svih novih korisnika, koji su registrovani u Centru za socijalni rad.

Novi paketi podrške stanovništvu biće uključeni u rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude predložen Skupštini grada početkom septembra.

Gradonačelnik Igor Radojičić najavio je da će 3. septembra biti potpisan sporazum u vezi sa gradnjom u okviru projekta “Voda 2”, u trenutku dok se neki od projekata iz “Vode 1” privode kraju.

- Očekivali smo da to bude u martu, ali zbog epidemije je sve pomjereno i ušli smo u nove pregovore sa EBRD-om, ali je dogovoren potpis sporazuma za kompletan projekat i sporazum koji bi uključivao donaciju Evropske unije od osam miliona KM za “Vodu 3” - kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, za cjelokupan projekat predviđeno je 2,8 miliona KM, a završetak radova predviđen je u septembru 2022. godine.

- Projekata “Voda 2” uključuje vodovode u Tuzlanskoj, Srpskih ustanika, Braće Miletića, kao završetak vodovoda Jagare, gdje je već okončana prva faza. Takođe, biće proširen podsistem “Zvijezda” u okviru Crnog vrela, odnosno vodovodi Bistrica, Kremenovići, Gakovići, Brkići i nekoliko manjih podsistema. U ovom paketu je veliki podsistem Bronzani Majdan, zatim izgradnja pumpnih stanica i ulazak u sistem Kmećani i Obrovac - naglasio je Radojičić.

“Voda 1”

Projekat “Voda 1”, koji je počeo prošle godine, kompletno bi trebalo da bude završen na ljeto iduće godine.

- Do 15. septembra očekuje se završetak vodovoda za Česmu 3 i 4, te za Gornju Piskavicu, a do 15. oktobra vodovod za Radosavsku. Iz ovog paketa, ranije su završeni vodovodi u gornjoj zoni Zelenog vira, u Česmi 2, Kajmakčalanskoj i Šumadijskoj ulici - naveo je Igor Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana