Из Дома “Рада Врањешевић” опоменама и тужбама утјерују дуг

Илијана Божић
Из Дома “Рада Врањешевић” опоменама и тужбама утјерују дуг

Бањалука - Дуг локалних заједница за смјештај малишана у Дому за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” смањен је, те сада умјесто 150.000 износи 80.000 КМ.

Рекао је ово “Гласу Српске” директор Дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут те додао да су центри за социјални рад, према одлуци Министарства здравља и социјалне заштите Српске, дужни да мјесечно плаћају по 650 КМ за смјештај дјетета без родитељског старања из њихове локалне заједнице.

- Општина Србац дуговала је Дому 60.000 КМ, а однедавно је почела да отплаћује дуг према раније закљученом репрограму. У неколико рата од по отприлике 7.000 КМ преполовили су дуг на 30.000 КМ - рекао је Кајкут и додао да се нада да ће наставити да отплаћују дуговања тим темпом.

Према његовим ријечима, Козарска Дубица са износом од 27.000 КМ друга је општина по висини дуга.

- Покушали смо да ријешимо проблем путем опомена пред тужбу. Међутим, нисмо добили позитиван одговор, па смо морали да идемо путем тужбе и закључили смо судско поравнање. Требало би да укупан дуг отплате у 12 једнаких мјесечних рата, а прва рата од 2.000 КМ је већ уплаћена - рекао је Кајкут.

Додао је да Добој дугује 9.000 КМ, те да је Бијељина имала 15.000 КМ дуга.

- Када су добили опомену пред тужбу, одмах су уплатили комплетан износ. Опоменама и тужбама успјели смо да дођемо до рјешења. У Дому тренутно има 75 дјеце без родитељског старања. Покушавамо на разне начине да им обезбиједимо све што је неопходно, али често не можемо да покријемо све потребе. Од уплата општина и градова, те субвенције министарства од 530 КМ по дјетету, исплаћујемо бруто плате радника, комуналије за зграду, набавку лијекова, обуће, одјеће, школског прибора и осталог - рекао је Кајкут.

Додао је да су најчешћи изговори општина велики кредити, неразвијеност, те непостојање примања и немогућност покривања трошкова.

- Највише дјеце долази из Градишке, Бијељине, Бањалуке и Приједора. Најажурнији и без дуговања су Котор Варош, Дервента, Приједор и Бањалука - рекао је Кајкут.

Замјеник директорице Центра за социјални рад у Козарској Дубици Сенка Јујић истакла је да ће дуг бити исплаћен у 12 рата, те да је прва рата већ уплаћена.

Приоритети

Према ријечима Владимира Кајкута, приоритет у Дому је санација три купатила.

- И комби је често у квару. Покушавамо преко Фонда принцезе Катарине и Белог двора да добијемо нови комби, што нам је неопходно јер свакодневно одвозимо дјецу у школу и на тренинге. Имамо дјечака са

мултипла склерозом који је везан за колица па би било добро и да имамо физиотерапеута - рекао је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана