Iz Doma “Rada Vranješević” opomenama i tužbama utjeruju dug

Ilijana Božić
Iz Doma “Rada Vranješević” opomenama i tužbama utjeruju dug

Banjaluka - Dug lokalnih zajednica za smještaj mališana u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” smanjen je, te sada umjesto 150.000 iznosi 80.000 KM.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” direktor Doma “Rada Vranješević” Vladimir Kajkut te dodao da su centri za socijalni rad, prema odluci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, dužni da mjesečno plaćaju po 650 KM za smještaj djeteta bez roditeljskog staranja iz njihove lokalne zajednice.

- Opština Srbac dugovala je Domu 60.000 KM, a odnedavno je počela da otplaćuje dug prema ranije zaključenom reprogramu. U nekoliko rata od po otprilike 7.000 KM prepolovili su dug na 30.000 KM - rekao je Kajkut i dodao da se nada da će nastaviti da otplaćuju dugovanja tim tempom.

Prema njegovim riječima, Kozarska Dubica sa iznosom od 27.000 KM druga je opština po visini duga.

- Pokušali smo da riješimo problem putem opomena pred tužbu. Međutim, nismo dobili pozitivan odgovor, pa smo morali da idemo putem tužbe i zaključili smo sudsko poravnanje. Trebalo bi da ukupan dug otplate u 12 jednakih mjesečnih rata, a prva rata od 2.000 KM je već uplaćena - rekao je Kajkut.

Dodao je da Doboj duguje 9.000 KM, te da je Bijeljina imala 15.000 KM duga.

- Kada su dobili opomenu pred tužbu, odmah su uplatili kompletan iznos. Opomenama i tužbama uspjeli smo da dođemo do rješenja. U Domu trenutno ima 75 djece bez roditeljskog staranja. Pokušavamo na razne načine da im obezbijedimo sve što je neophodno, ali često ne možemo da pokrijemo sve potrebe. Od uplata opština i gradova, te subvencije ministarstva od 530 KM po djetetu, isplaćujemo bruto plate radnika, komunalije za zgradu, nabavku lijekova, obuće, odjeće, školskog pribora i ostalog - rekao je Kajkut.

Dodao je da su najčešći izgovori opština veliki krediti, nerazvijenost, te nepostojanje primanja i nemogućnost pokrivanja troškova.

- Najviše djece dolazi iz Gradiške, Bijeljine, Banjaluke i Prijedora. Najažurniji i bez dugovanja su Kotor Varoš, Derventa, Prijedor i Banjaluka - rekao je Kajkut.

Zamjenik direktorice Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici Senka Jujić istakla je da će dug biti isplaćen u 12 rata, te da je prva rata već uplaćena.

Prioriteti

Prema riječima Vladimira Kajkuta, prioritet u Domu je sanacija tri kupatila.

- I kombi je često u kvaru. Pokušavamo preko Fonda princeze Katarine i Belog dvora da dobijemo novi kombi, što nam je neophodno jer svakodnevno odvozimo djecu u školu i na treninge. Imamo dječaka sa

multipla sklerozom koji je vezan za kolica pa bi bilo dobro i da imamo fizioterapeuta - rekao je Kajkut.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana