Ирена Радојевић, директорица Туристичке организације града: Домаћи Посјетиоци спас за сезону

Александар Стојановић
Ирена Радојевић, директорица Туристичке организације града: Домаћи Посјетиоци спас за сезону

Пандемија је нанијела снажан ударац туризму у Бањалуци и већ је забиљежен велики губитак у тромјесечном периоду, али би дјелимични опоравак требало да донесу домаћи и туристи из региона.

Казала је ово у интервјуу за “Глас Српске” директорица Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) Ирена Радојевић, коментаришући ситуацију у туризму у граду на Врбасу у свјетлу актуелне епидемиолошке ситуације.

- Према посљедњим информација о броју долазака и резервација, видимо да има позитивног помака и очекујемо да ће се полако повећавати број туриста - додала је она.

ГЛАС: Има ли ТОБЛ план како да поново привуче госте?

РАДОЈЕВИЋ: ТОБЛ би требало да реализује неколико активности с циљем унапређења локација од интереса за развој туризма у руралном дијелу, као што су Мањача, Бањ брдо, утврђење Звечај и Крупа на Врбасу. Радићемо на онлајн промоцији и повратку наше дестинације на туристичко тржиште и стимулацији грађана да одморе проводе у Бањалуци. Недавно смо промовисали бесплатни инфо број 088 505 12, путем којег туристи могу да добију све информације о туристичкој, културној, спортској и гастро понуди града.

ГЛАС: Шта град нуди, а што би могло привући туристе?

РАДОЈЕВИЋ: Сматрам да ће до дјелимичног опоравка туризма доћи управо кроз домаћа и регионална туристичка кретања, чему су се сви окренули, па тако и ми. Бањалука нуди авантуристички и фестивалски туризам, те рафтинг, кајак и дајак вожње и слично, а недавно је отворен и туристичко-рекреативни центар “Мањача”, за који вјерујемо да ће привући велики број посјетилаца.

ГЛАС: Који догађаји предстоје овог љета у Бањалуци?

РАДОЈЕВИЋ: Неке туристичке активности су одгођене или отказане, укључујући и организацију фестивала и манифестација, те различитих догађаја који се финансирају из прихода остварених уплатом боравишне таксе, а које уплаћују хотелијери, те власници смјештајних капацитета. У јулу и августу најављене су манифестације “Љето на Врбасу” са смањеним обимом активности, Run&More Weekend, БЛ гитаријада, Бањалучки дани музике, Fresh Wave , “Мото фест”, “Ћевап фест”, “Кочићев збор” и у септембру Међународна конференција туризма.

Ваучери

ГЛАС: Колико је битна подршка институција и очекујете ли да ће се и у Бањалуци моћи искористити туристички ваучери?

РАДОЈЕВИЋ: Да би се опоравио туризам у граду, неопходно је дати подстицаје и субвенције туристичкој привреди, као највише погођеном сектору током кризе узроковане вирусом корона. Сви се слажемо да би туризам у нашем граду донекле оживио захваљујући ваучерима које би сви пунољетни грађани користили током љетног одмора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана