Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije grada: Domaći Posjetioci spas za sezonu

Aleksandar Stojanović
Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije grada: Domaći Posjetioci spas za sezonu

Pandemija je nanijela snažan udarac turizmu u Banjaluci i već je zabilježen veliki gubitak u tromjesečnom periodu, ali bi djelimični oporavak trebalo da donesu domaći i turisti iz regiona.

Kazala je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” direktorica Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) Irena Radojević, komentarišući situaciju u turizmu u gradu na Vrbasu u svjetlu aktuelne epidemiološke situacije.

- Prema posljednjim informacija o broju dolazaka i rezervacija, vidimo da ima pozitivnog pomaka i očekujemo da će se polako povećavati broj turista - dodala je ona.

GLAS: Ima li TOBL plan kako da ponovo privuče goste?

RADOJEVIĆ: TOBL bi trebalo da realizuje nekoliko aktivnosti s ciljem unapređenja lokacija od interesa za razvoj turizma u ruralnom dijelu, kao što su Manjača, Banj brdo, utvrđenje Zvečaj i Krupa na Vrbasu. Radićemo na onlajn promociji i povratku naše destinacije na turističko tržište i stimulaciji građana da odmore provode u Banjaluci. Nedavno smo promovisali besplatni info broj 088 505 12, putem kojeg turisti mogu da dobiju sve informacije o turističkoj, kulturnoj, sportskoj i gastro ponudi grada.

GLAS: Šta grad nudi, a što bi moglo privući turiste?

RADOJEVIĆ: Smatram da će do djelimičnog oporavka turizma doći upravo kroz domaća i regionalna turistička kretanja, čemu su se svi okrenuli, pa tako i mi. Banjaluka nudi avanturistički i festivalski turizam, te rafting, kajak i dajak vožnje i slično, a nedavno je otvoren i turističko-rekreativni centar “Manjača”, za koji vjerujemo da će privući veliki broj posjetilaca.

GLAS: Koji događaji predstoje ovog ljeta u Banjaluci?

RADOJEVIĆ: Neke turističke aktivnosti su odgođene ili otkazane, uključujući i organizaciju festivala i manifestacija, te različitih događaja koji se finansiraju iz prihoda ostvarenih uplatom boravišne takse, a koje uplaćuju hotelijeri, te vlasnici smještajnih kapaciteta. U julu i avgustu najavljene su manifestacije “Ljeto na Vrbasu” sa smanjenim obimom aktivnosti, Run&More Weekend, BL gitarijada, Banjalučki dani muzike, Fresh Wave , “Moto fest”, “Ćevap fest”, “Kočićev zbor” i u septembru Međunarodna konferencija turizma.

Vaučeri

GLAS: Koliko je bitna podrška institucija i očekujete li da će se i u Banjaluci moći iskoristiti turistički vaučeri?

RADOJEVIĆ: Da bi se oporavio turizam u gradu, neophodno je dati podsticaje i subvencije turističkoj privredi, kao najviše pogođenom sektoru tokom krize uzrokovane virusom korona. Svi se slažemo da bi turizam u našem gradu donekle oživio zahvaljujući vaučerima koje bi svi punoljetni građani koristili tokom ljetnog odmora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana