Иницијатива Градског одбора СНСД-а: Три школе под једним кровом

Илијана Божић
Иницијатива Градског одбора СНСД-а: Три школе под једним кровом

БАЊАЛУКА - Градски одбор СНСД-а покренуо је иницијативу за изградњу новог, заједничког школског објекта за потребе Грађевинске, Угоститељске и Школе ученика у привреди под мотом “Три школе под једним кровом”.

Ова идеја биће ускоро упућена Министарству просвјете и културе Републике Српске, а све с циљем стварања бољих услова за одвијање наставе. 

Члан ГО СНСД-а Ања Љубојевић је истакла да је добар примјер за ову иницијативу Средњошколски центар у Добоју.

- Тренутни објекат Угоститељско-трговинско-туристичке школе стар је више од 50 година, Грађевинска школа је подстанар, а настава у Школи ученика у привреди одвија се у неадекватним просторијама. Ове чињенице су нас нагнале на размишљање и први потез у виду ове иницијативе. Један мултифункционални објекат би добро дошао - рекла је Љубојевићева.

Директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Борис Спасојевић подражао је поменуту иницијативу.

- Идеја је добра, а слична размишљања постоје још одраније. Чак је помињано да се такав средњошколски центар гради у близини Пољопривредне школе у Лазареву. Истина је да су објекти поменутих школа увелико застарјели и нису условни за одвијање наставе, а уз то проблем представљају и неријешени имовински односи. Наши ученици немају фискултурну салу. Један објекат био би јефтиније, боље и практичније рјешење и за ученике и професоре, али и за град - казао је Спасојевић.

С његовим мишљењем се сложио и директор Грађевинске школе Љубан Бајић наглашавајући да школа не може да аплицира за пројекте обнове садашњег објекта, јер није његов власник.

- Подржавам ову идеју, а добар примјер функционисања таквих центара је Ново Место у Словенији гдје, поред кошаркашког клуба Крка, спортску дворану користи и пет средњих школа - казао је Бајић.

И директор Школе ученика у привреди Драгољуб Вуковић подржао је идеју. 

- Постојеће стање знатно више финансијски оптерећује град него када бисмо коначно добили своје условне учионице - казао је Вуковић.

 

Пракса

Члан ГО СНСД-а Алекса Баруџија рекао је да се друга иницијатива у области образовања односи на повећање броја часова практичне наставе, и то што више у предузећима.

- Циљ ове иницијативе је да ученици на тржиште рада изађу максимално припремљени. Потребно је са предузећима закључивати уговоре о ангажману ђака на пракси како би стекли што веће и знање и искуство - рекао је Баруџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана