Inicijativa Gradskog odbora SNSD-a: Tri škole pod jednim krovom

Ilijana Božić
Inicijativa Gradskog odbora SNSD-a: Tri škole pod jednim krovom

BANjALUKA - Gradski odbor SNSD-a pokrenuo je inicijativu za izgradnju novog, zajedničkog školskog objekta za potrebe Građevinske, Ugostiteljske i Škole učenika u privredi pod motom “Tri škole pod jednim krovom”.

Ova ideja biće uskoro upućena Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, a sve s ciljem stvaranja boljih uslova za odvijanje nastave. 

Član GO SNSD-a Anja Ljubojević je istakla da je dobar primjer za ovu inicijativu Srednjoškolski centar u Doboju.

- Trenutni objekat Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole star je više od 50 godina, Građevinska škola je podstanar, a nastava u Školi učenika u privredi odvija se u neadekvatnim prostorijama. Ove činjenice su nas nagnale na razmišljanje i prvi potez u vidu ove inicijative. Jedan multifunkcionalni objekat bi dobro došao - rekla je Ljubojevićeva.

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević podražao je pomenutu inicijativu.

- Ideja je dobra, a slična razmišljanja postoje još odranije. Čak je pominjano da se takav srednjoškolski centar gradi u blizini Poljoprivredne škole u Lazarevu. Istina je da su objekti pomenutih škola uveliko zastarjeli i nisu uslovni za odvijanje nastave, a uz to problem predstavljaju i neriješeni imovinski odnosi. Naši učenici nemaju fiskulturnu salu. Jedan objekat bio bi jeftinije, bolje i praktičnije rješenje i za učenike i profesore, ali i za grad - kazao je Spasojević.

S njegovim mišljenjem se složio i direktor Građevinske škole Ljuban Bajić naglašavajući da škola ne može da aplicira za projekte obnove sadašnjeg objekta, jer nije njegov vlasnik.

- Podržavam ovu ideju, a dobar primjer funkcionisanja takvih centara je Novo Mesto u Sloveniji gdje, pored košarkaškog kluba Krka, sportsku dvoranu koristi i pet srednjih škola - kazao je Bajić.

I direktor Škole učenika u privredi Dragoljub Vuković podržao je ideju. 

- Postojeće stanje znatno više finansijski opterećuje grad nego kada bismo konačno dobili svoje uslovne učionice - kazao je Vuković.

 

Praksa

Član GO SNSD-a Aleksa Barudžija rekao je da se druga inicijativa u oblasti obrazovanja odnosi na povećanje broja časova praktične nastave, i to što više u preduzećima.

- Cilj ove inicijative je da učenici na tržište rada izađu maksimalno pripremljeni. Potrebno je sa preduzećima zaključivati ugovore o angažmanu đaka na praksi kako bi stekli što veće i znanje i iskustvo - rekao je Barudžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana