Идиличну слику Старчевице нарушава разбацано смеће

Сара Бојанић
Идиличну слику Старчевице нарушава разбацано смеће

БАЊАЛУКА - Становници бањалучког насеља Старчевица пожалили су се да у појединим дијеловима овог насеља недостаје канти за отпад, због чега се смеће разбацује широм насеља, те да су приморани сами да га скупљају.

Дугогодишњи станар насеља Старчевица Тихомир Гачић казао је за “Глас Српске” да несавјесне комшије смеће бацају на непрописним мјестима, али да је до тога довео недостатак канти.

- Свако јутро изводим пса у шетњу и налазим смеће разбацано у парковима и око клупа. Неријетко сам покупим смеће које су несавјесни појединци оставили иза себе - рекао је Гачић.

Додаје да у дијелу насеља гдје живи има шест зграда са око 40 станова.

- Овдје има много станара и неприхватљиво је да у таквом насељу нема довољно канти за смеће - казао је Гачић.

Према његовим ријечима, приоритет је да буде ријешен проблем са отпадом, а да се тек онда уређују паркови и постављају клупе.

- Старчевица је насеље гдје има много дјечијих паркова и клупа за одмор, што је дивно, али такву слику нарушава смеће које је разбацано посвуда - нагласио је Гачић.

Из Градске управе су апеловали на грађане да смеће одлажу на предвиђена  мјеста како би град изгледао љепше и уредније.

- У току је поступак јавне набавке канти за смеће које ће по окончању процедуре бити постављене гдје је потребно - казали су из Одјељења за комуналне послове.

Наводе да ће канте бити постављене на мјеста која су најкритичнија и тамо гдје су предложили грађани.

- Овом проблему доприносе несавјесни грађани. Честа је појава да појединци непрописно бацају ситни отпад дуж тротоара и шеталишта иако су на тим мјестима постављене корпе за смеће - наводе из Одјељења за комуналне послове.

Истичу да је велики број канти за отпад разбијен од стране несавјесних појединаца.

- Комунална опрема је често на мети вандала, па су тако канте уклоњене са локација гдје су годинама постојале, јер су уништене од стране вандала и постале неупотребљиве - нагласили су из овог одјељења.

Жалбе

Из мјесне заједнице Старчевица појаснили су да све жалбе грађана уредно просљеђују надлежном одјељењу Градске управе.

- До овог проблема најчешће долази због несавјесних појединаца. Ипак, када грађани пријаве проблем, надлежна служба предузме потребне мјере како би он био ријешен - поручили су из МЗ Старчевица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана